Wykonanie


Smaczny i szybki deser. Z myślą o nim zamroziłam jakiś czas temu ciasto, które zaczęło obsychać, a brak było na nie chętnych (choć to bezkonkurencyjne
drożdżowe mojej babci, jednak dostarczane nam w ogromnych ilościach jest czasem nie do przejedzenia). Bajaderki są miękkie i słodkie. Najlepiej zrobić kulki wielkości małej
mandarynki, czyli porcję idealną dla jednej osoby. Polecam przechowywać w lodówce. Przepis Mariemadeline z MniamMniam, znaleziony też u Dorotus.Składniki (na ok. 36 bajaderek wielkości małej
mandarynki):80-90 dag pokruszonych
ciastek,
herbatników lub resztek ciast (bez masy kremowej, bez
żelatyny, bez
owoców, mogą być z
bakaliami),1/2 szklanki
mleka,1/2 szklanki
cukru, [polecam pominąć jeśli słodkie jest ciasto albo
dżem]1/2 szklanki
rodzynek, wcześniej namoczonych [w
mleku albo w
alkoholu]słoik
dżemu,
marmolady lub powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g [polecam
śliwkowy, malinowy, z
czarnej porzeczki]1/2 kostki miękkiego
masła [125 g]2-3 łyżki (według uznania) -
olejku rumowego,
rumu lub
amaretto,3-4 łyżki kremu
orzechowego lub
czekoladowego (np. Nutella),4 łyżki ciemnego
kakao, [jeśli ciasta były
kakaowe, można dać mniej]do obtoczenia:pokruszone
orzechy,pokruszone
migdały lub
płatki migdałowe,
wiórki kokosoweWykonanie:
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (użyłam do tego celu malaksera z końcówką "noże"); wszystko wsypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych
herbatników.Zagotować razem
mleko,
cukier,
masło i
kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami,
dżemem, kremem
orzechowym,
olejkiem, ewentualnie z
alkoholem. Dodać
rodzynki bądź inne ulubione
bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w
polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach lub tylko w orzechach/wiórkach. Odstawić (do lodówki) do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę
ciastek.Smacznego :)*robiłam z połowy porcji, wyszło mi 18 małych bajaderekMOJE UWAGI: nie dodawałam
cukru, mój
dżem (użyłam
malinowego) był wysoko słodzony,
rodzynki namoczyłam dzień wcześniej w metaxie, dlatego dodałam już tylko pół łyżeczki
olejku rumowego.