ßßß
Składniki:35 sztuk o średnicy około 4 cm400-500 g (suchych) ciast, ciasteczek – użyłam około 600 g ciasta i ok 80 g ciastek wielożobożowych1/4 szklanki mleka¼ szklanki cukru60 g masła1/3 szklanki bakalii (użyłam daktyli)200 g dżemu, marmolady lub powidełaromat rumowy lub migdałowy2 łyżki alkoholu (najlepiej rumu lub likieru migdałowego)2 łyżki kremu czekoladowego / czekoladowo – orzechowego2-3 łyżki kakaoDo dekoracji:100 g gorzkiej czekoladypolewa (u mnie toffi)wiórki kokosowe, posypka cukrowa, konfetti cukroweWykonanie:Ciasto lub ciastka drobno kruszymy. Najłatwiej nam to pójdzie, jeśli użyjemy malaksera lub blendera. Ciasto przekładamy do dużej miski. (Jeśli przygotowujemy bajaderkę z samego ciasta, możemy dodać trochę suchych ciastek)Do rondelka wkładamy mleko, cukier, masło, kakao. Całość zagotowujemy i lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonym ciastem / ciastkami, dżemem, kremem orzechowym, aromatem i alkoholem. Dodajemy posiekane bakalie.Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.Jeśli masa będzie zbyt miękka – schłodzimy ją w lodówce, gdy będzie za rzadka – dodajemy więcej suchych ciastek.Z ciasta formujemy niewielkie kulki (u mnie średnica kulek wynosiła około 4 cm).Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a jeśli używamy polewy podgrzewamy ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kulki obtaczamy w czekoladzie i polewie. Następnie, zanim zastygnie posypujemy wiórkami, posypką cukrową lub konfetti. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)