Wykonanie
Bajaderki, ziemniaczki, bomby
rumowe… różnie nazywane, w zależności od tego w jakim regionie Polski się znajdujemy. Łączy je jednak ten sam, niepowtarzalny, kojarzący się z dzieciństwem smak. Tak, wiem! Oczywiście cały czas są dostępne w cukierniach, ale dlaczego by nie zrobić ich samemu. :) Nie trzeba w nie wkładać dużo wysiłku, a jeśli mamy zalegające w domu ciasto, czy
ciastka będziemy
mieli okazję do ich wykorzystania. Ja zdecydowałam się na zrobienie trochę mniejszych kuleczek. Nie trzeba od razu się zapychać, a jak będzie za mało, zawsze możemy sięgnąć po kolejną! Zachęcam! Przepis podpatrzyłam u Słodkich Fantazji.

Składniki:35 sztuk o średnicy około 4 cm400-500 g (suchych) ciast,
ciasteczek – użyłam około 600 g ciasta i ok 80 g
ciastek wielożobożowych1/4 szklanki
mleka¼ szklanki
cukru60 g
masła1/3 szklanki
bakalii (użyłam
daktyli)200 g
dżemu,
marmolady lub powideł
aromat rumowy lub
migdałowy2 łyżki
alkoholu (najlepiej
rumu lub
likieru migdałowego)2 łyżki
kremu czekoladowego /
czekoladowo –
orzechowego2-3 łyżki
kakaoDo dekoracji:100 g
gorzkiej czekoladypolewa (u mnie
toffi)
wiórki kokosowe, posypka cukrowa, konfetti
cukroweWykonanie:Ciasto lub
ciastka drobno kruszymy. Najłatwiej nam to pójdzie, jeśli użyjemy malaksera lub blendera. Ciasto przekładamy do dużej miski. (Jeśli przygotowujemy bajaderkę z samego ciasta, możemy dodać trochę suchych
ciastek)Do rondelka wkładamy
mleko,
cukier,
masło,
kakao. Całość zagotowujemy i lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonym
ciastem /
ciastkami,
dżemem, kremem
orzechowym, aromatem i
alkoholem. Dodajemy posiekane
bakalie.Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.Jeśli masa będzie zbyt miękka – schłodzimy ją w lodówce, gdy będzie za rzadka – dodajemy więcej suchych
ciastek.Z ciasta formujemy niewielkie kulki (u mnie średnica kulek wynosiła około 4 cm).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a jeśli używamy polewy podgrzewamy ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kulki obtaczamy w
czekoladzie i polewie. Następnie, zanim zastygnie posypujemy wiórkami, posypką
cukrową lub konfetti. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)