Wykonanie
Spód do tego ciasta możecie upiec z kruchego ciasta lub zrobić go ze zwykłych
herbatników. Masa będzie najlepsza z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, chociaż twarda
marmolada czy gęstszy
dżem też dadzą radę :) Jeśli chcecie, dodajcie do niego
alkohol, Wasze ulubione
orzechy i
suszone owoce. Całość tworzy ekspresowy i bardzo dobry, łatwy w przygotowaniu deser.


200 g
ciastek maślanych lub
herbatników1/3 szklanki
mleka3 łyżki twardej
marmolady lub gęstego
dżemu50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
kakaoopcjonalnie: łyżeczka
rumu lub kropla aromatugarść
bakalii50- 100 g
czekolady2- 3 łyżki
masła3- 5
herbatników ułożyć w keksówce. Resztę zemleć tak, by powstały okruszki, wymieszać w misce z
mlekiem,
marmoladą,
kakaem,
rumem,
bakaliami i
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej. Masę przełożyć na spód z
herbatników.
Czekoladę rozpuścić w rondelku z
masłem, przelać i rozprowadzić na
masie z
ciastek. Chłodzić 2- 12 godzin. Smaczego!