Wykonanie
Ten Tort byl na urodziny mojego Szwagra :Skladniki :
Biszkopt:* 7
jajek* 3/4 szkl.
cukru* 1 szkl.
maki pszennej* 2 lyzeczki
proszku do pieczeniaPozostale Skladniki:
Bita Smietana:* 1 L
Smietanki 30% lub 36 %* 4 op. smietanfix lub mix do
smietany* 4 czubate lyzki
cukru pudruPONADTO:600 g
truskawek, 100 g wiorek
kokosowych , gotowe
cukrowe kwiatki do dekoraci,sok np.
pomaranczowy ( taki do rozrabiania z
woda) .Sposób Przyzadzenia :
Biszkopt:Sposób Przyzadzenia :Rozgrzac piekarnik do 200 stopni C ! Cala forme wysmarowac dno i boki formy
margaryna np.
Kasia i obsypac
maka .
Bialka oddzielic od zóltek i ubic na bardzo sztywna piane( Ubijac na najwyszych obrotach) , nastepnie dodac
cukier - ubic ,
potem, kolejno dodawac
zóltka -ubic az masa dobrze polaczy sie z
bialkami potem na najniszych obrotach dodawac
make polaczona z
proszkiem do pieczenia i na najniszych obrotach miksowac do uzyskania jednolitej masy . Tak godyowy
biszkopt przelac do wczesniej wysmarowanej formy i wstawic do piekarnika na 180 st. C i piec przez 30 min. Po wyciagnieciu z piekarnika odrazu przelozyc na podstawke na
biszkopt i pozostawic do ostygniecia . Gdy
Biszkopt bedzie zimny przekroic na 3 czesci .
Bita Smietana :Wszystkie skladniki na
Bita Smietane wlac do miski i miksowac na najwyszych obrotach ok.5 min .Z
soku pomaranczowego ( lub innego smaku ) rozrobic z
woda .1/4
bitej smietany przelozyc do nastepnej miski i mala garstke
truskawek zmiksowac blenderem i te zmiksowane
truskawki dodac do tej 1/4
bitej smietany i zmiksowac mikserem. reszte
truskawek pokroionych w kosteczke dodac do tej 1/4
Bitej Smietany i wymieszac lyzka .Pierwszy krazek
biszkoptu nasaczyc tym rozrobionym
sokiem , posmarowac sama
bita smietana , przykryc nastepnym
krazkiem - nasaczyc i posmarowac
bita smietana wymieszana z
truskawkami , przykryc nastepnym
krazkiem, nasaczyc i calosc
tortu posmarowac pozostala
Bita Smietana gore i boki
tortu , caly tort obsybac wiorkami kokosowymi i poukladac na srodku
truskawki i gotowe
cukrowe kwiatki ale oczywiscie tort mozna udekorowac wg . wlasnego uznania :)