Wykonanie
W sezonie
truskawkowym to ciasto gości w naszym domu bardzo często. Jest tak szybkie w wykonaniu, leciutkie, puszyste i bardzo smaczne, że można je piec niemal codziennie. Piekę je od wielu lat wzorując się na przepisie na "Najszybszy placek" zamieszczony w Przepisach Czytelnków - Wiosna z 1995r.Przepis na najszybsze ciasto z
truskawkami jest dla mnie perfekcyjny i wykorzystuję go również z innymi
owocami. Polecam :)

Składniki (na formę o wym 28x40 cm):3
jajka1½ szklanki
cukru1½ szklanki
śmietany 24%3 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
soku z cytrynyewentualnie kilka kropli
aromatu cytrynowegook. 600g
truskawek (najlepiej dość dużych)
cukier puder do posypaniaWykonanie :
Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody.
Białka ubijamy na sztywno robotem ręcznym, dodajemy porcjami
cukier,
żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy miksowanie robotem i przechodzimy na ręczne mieszanie. Wlewamy cienkim strumieniem
śmietanę,
olej,
sok z cytryny, ewentualnie
aromat cytrynowy, a następnie wsiewamy porcjami
mąkę dokładnie wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, stale mieszając dużą łyżką lub pałką.Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej mieszaniny. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że uzyskamy wypiek mało puszysty.Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i układamy przepołowione wzdłuż
truskawki przecięciem do góry.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg 175°C), w jego środkowej części przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie, trzymamy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy do ostygnięcia. Posypujemy wierzch ciasta
cukrem pudrem.



Polecam również :