ßßß Cookit - przepis na NAJSZYBSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

NAJSZYBSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

W sezonie truskawkowym to ciasto gości w naszym domu bardzo często. Jest tak szybkie w wykonaniu, leciutkie, puszyste i bardzo smaczne, że można je piec niemal codziennie. Piekę je od wielu lat wzorując się na przepisie na "Najszybszy placek" zamieszczony w Przepisach Czytelnków - Wiosna z 1995r.
Przepis na najszybsze ciasto z truskawkami jest dla mnie perfekcyjny i wykorzystuję go również z innymi owocami. Polecam :)
Składniki (na formę o wym 28x40 cm):
3 jajka
1½ szklanki cukru
1½ szklanki śmietany 24%
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego
ok. 600g truskawek (najlepiej dość dużych)
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Białka ubijamy na sztywno robotem ręcznym, dodajemy porcjami cukier, żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy miksowanie robotem i przechodzimy na ręczne mieszanie. Wlewamy cienkim strumieniem śmietanę, olej, sok z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy, a następnie wsiewamy porcjami mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stale mieszając dużą łyżką lub pałką.
Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej mieszaniny. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że uzyskamy wypiek mało puszysty.
Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i układamy przepołowione wzdłuż truskawki przecięciem do góry.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C (termoobieg 175°C), w jego środkowej części przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie, trzymamy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 5 minut, po czym wyjmujemy do ostygnięcia. Posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/06/NAJSZYBSZE-CIASTO-Z-TRUSKAWKAMI.html