Wykonanie
Błyskawiczny w przygotowaniu. Po prostu nie może się nie udać. Przepis nie wymaga użycia zbędnych misek i miseczek i nie trzeba ubijać
białek. Wszystko przygotujecie w jednym naczyniu w zaledwie kilka chwil. Ciasto nie smakuje identycznie jak tradycyjny
biszkopt. W smaku przypomina bardziej ciasto ucierane, ale w połączeniu z
bitą śmietaną i
owocami smakuje całkiem nieźle. Mnie nie zachwycił do
bólu, choć smakował, ale reszta rodzinki była zadowolona. Przepis wypatrzyłam na stronie Lawendowy dom . Polecam :)Składniki na
biszkopt:4
jajka400g
cukru200ml ciepłej
wody400g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubić w całości z
cukrem na jasna puszystą masę. Dodać
wodę i chwile delikatnie ubić. Na koniec wmieszać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 24cm najlepiej z kominem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony
biszkopt przekroić wzdłuż na 2-3 blaty*Składniki na krem:700-1000ml
śmietany kremówki 36%1/2-1 łyżka
cukru pudrudowolne
owoce (
truskawki,
maliny,
czereśnie)listki
mięty do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać
cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto przełożyć
śmietaną i
owocami. Wierzch udekorować
owocami, listkami
mięty i oprószyć
cukrem pudrem.*Ciasto lepiej się będzie kroiło jeśli przekroimy je nie na 2 ale na 3 blaty, a każdy z nich przełożymy
śmietaną. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję warto przygotować przełożenie z ok 1 litra
śmietany. Robiąc ciasto z dwóch blatów będziemy potrzebować ok. 700ml
śmietany ale należy pamiętać że grubszy
biszkopt będzie się trudniej kroił. Smacznego :)