ßßß Cookit - przepis na Biszkopt szwedzki ze śmietaną i owocami

Biszkopt szwedzki ze śmietaną i owocami

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczny w przygotowaniu. Po prostu nie może się nie udać. Przepis nie wymaga użycia zbędnych misek i miseczek i nie trzeba ubijać białek. Wszystko przygotujecie w jednym naczyniu w zaledwie kilka chwil. Ciasto nie smakuje identycznie jak tradycyjny biszkopt. W smaku przypomina bardziej ciasto ucierane, ale w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje całkiem nieźle. Mnie nie zachwycił do bólu, choć smakował, ale reszta rodzinki była zadowolona. Przepis wypatrzyłam na stronie Lawendowy dom . Polecam :)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
400g cukru
200ml ciepłej wody
400g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić w całości z cukrem na jasna puszystą masę. Dodać wodę i chwile delikatnie ubić. Na koniec wmieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 24cm najlepiej z kominem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2-3 blaty*
Składniki na krem:
700-1000ml śmietany kremówki 36%
1/2-1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce (truskawki, maliny, czereśnie)
listki mięty do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto przełożyć śmietaną i owocami. Wierzch udekorować owocami, listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.
*Ciasto lepiej się będzie kroiło jeśli przekroimy je nie na 2 ale na 3 blaty, a każdy z nich przełożymy śmietaną. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję warto przygotować przełożenie z ok 1 litra śmietany. Robiąc ciasto z dwóch blatów będziemy potrzebować ok. 700ml śmietany ale należy pamiętać że grubszy biszkopt będzie się trudniej kroił. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/biszkopt-szwedzki-ze-smietana-i-owocami.html