Wykonanie
To moja pierwsza rolada biszkoptowa, zawsze "bałam" się rolad, widziałam na blogach sporo "niewypałów" i to one skutecznie mnie zrażały. A to takie łatwe i szybkie ciacho :))). Rolada, którą prezentuje jest lekka (pozornie), puszysta i bardzo smaczna, nie potrzeba do niej dużej ilości
jagód, co uważam, jest jej dodatkowym atutem :)
biszkopt:4
jaja100 gramów
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego100 gramów
mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniakrem
jagodowy:350 gramów
śmietany kremówki 30%3/4 szklanki zmiksowanych
jagód4 - 5 łyżek
cukru pudru1 płaska i 0,5 łyżki
żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej
wodydodatkowo:200 gramów
śmietanki kremówki 36%1 śmietanfix + 1 łyżka
cukru pudru0,5 garści
jagód do przystrojeniaponadto:
cukier puder do posypania ściereczki
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać
cukry, zmiksować krótko. Zaraz
potem wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodać
żółtka, ucierać do połączenia składników.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.
W czasie kiedy
biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy
cukrem pudrem.Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.
Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia
biszkoptu.
W tym czasie
żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier i zmiksowane
jagody ( w tym momencie możemy sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodkie).
Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy jagodowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach.Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty
biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).Delikatnie rolujemy roladę, wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.
Śmietanę 36% ubijamy z
cukrem i śmietanfixem, smarujemy roladę z wierzchu i przystrajamy
owocami.