ßßß
biszkopt:4 jaja100 gramów cukru1,5 łyżeczki cukru waniliowego100 gramów mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki proszku do pieczeniakrem jagodowy:350 gramów śmietany kremówki 30%3/4 szklanki zmiksowanych jagód4 - 5 łyżek cukru pudru1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wodydodatkowo:200 gramów śmietanki kremówki 36%1 śmietanfix + 1 łyżka cukru pudru0,5 garści jagód do przystrojeniaponadto:cukier puder do posypania ściereczkiBiałka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.
W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.
Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier i zmiksowane jagody ( w tym momencie możemy sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodkie).Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy jagodowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach.Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).Delikatnie rolujemy roladę, wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.
Śmietanę 36% ubijamy z cukrem i śmietanfixem, smarujemy roladę z wierzchu i przystrajamy owocami.


