Wykonanie
Orzeźwiające, mocno
wiśniowe, w sam raz na lato :) Liczący kalorie mogą
śmietankę kremówkę zamienić na
jogurt naturalny.
Biszkopt:3
jaja3 łyżki ( z małą górką)
mąki pszennej tortowej4 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cukru z
wanilią¼ łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz:¼ szklanki
wody mineralnej o smaku
wiśniowym lub 1/3 szklanki
wody + sok z 1/3
cytryny +
cukier do smakumasa wiśniowa:200 gramów
śmietanki kremówki 30%400 gramów
wiśni6 kopiastych łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 płaska i 0,5 łyżki
żelatyny + ¼ szklanki wrzącej
wodymasa śmietanowa:400 gramów
śmietanki kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru1 kopiasta łyżeczka
cukru waniliowego1 kopiasta łyżka
żelatyny + ¼ szklanki wrzącej
wody na wierzch:2
galaretki wiśniowe350 gramów
wiśniBiałka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 – 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.Masa wiśniowa.
Wiśnie wydrylować, zagotować w rondlu bez dodatku
wody, gotować około 2 – 3 minut, następnie przetrzeć przez sitko ( mnie po przetarciu zostało około 180 ml soku).
Żelatynę rozprowadzić w wodzie, ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukry, krótko zmiksować, wlać sok, wymieszać dokładnie.2 łyżki masy dodać do
żelatyny, wlać całość do miski z kremem i zmiksować na najwyższych obrotach, wstawić do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć (moment ten można rozpoznać w ten sposób, że będzie spływać z łyżki dużymi porcjami). Kiedy masa osiągnie tą konsystencję, rozprowadzić ją na nasączonym
biszkopcie, wstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Masa śmietanowa.
Żelatynę rozprowadzić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukry, krótko zmiksować.Do
żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Masę
śmietanową można bezpośrednio zaraz po wymieszaniu z
żelatyną wylać na masę
wiśniową.Obie
galaretki rozprowadzić w 0,8 litra
wody, schłodzić, wstawić do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.Na wierzchu ciasta poukładać wydrylowane i odsączone z soku
owoce, zalać tężejąca
galaretką, wstawić do lodówki do zgęstnienia.