ßßß
Biszkopt:3 jaja3 łyżki ( z małą górką) mąki pszennej tortowej4 łyżki cukru1 płaska łyżeczka cukru z wanilią¼ łyżeczki proszku do pieczeniaponcz:¼ szklanki wody mineralnej o smaku wiśniowym lub 1/3 szklanki wody + sok z 1/3 cytryny + cukier do smakumasa wiśniowa:200 gramów śmietanki kremówki 30%400 gramów wiśni6 kopiastych łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny + ¼ szklanki wrzącej wodymasa śmietanowa:400 gramów śmietanki kremówki 30%3 łyżki cukru pudru1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego1 kopiasta łyżka żelatyny + ¼ szklanki wrzącej wody na wierzch:2 galaretki wiśniowe350 gramów wiśniBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 – 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.Masa wiśniowa.Wiśnie wydrylować, zagotować w rondlu bez dodatku wody, gotować około 2 – 3 minut, następnie przetrzeć przez sitko ( mnie po przetarciu zostało około 180 ml soku).Żelatynę rozprowadzić w wodzie, ostudzić do temperatury pokojowej.Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry, krótko zmiksować, wlać sok, wymieszać dokładnie.2 łyżki masy dodać do żelatyny, wlać całość do miski z kremem i zmiksować na najwyższych obrotach, wstawić do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć (moment ten można rozpoznać w ten sposób, że będzie spływać z łyżki dużymi porcjami). Kiedy masa osiągnie tą konsystencję, rozprowadzić ją na nasączonym biszkopcie, wstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Masa śmietanowa.Żelatynę rozprowadzić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry, krótko zmiksować.Do żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Masę śmietanową można bezpośrednio zaraz po wymieszaniu z żelatyną wylać na masę wiśniową.Obie galaretki rozprowadzić w 0,8 litra wody, schłodzić, wstawić do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.Na wierzchu ciasta poukładać wydrylowane i odsączone z soku owoce, zalać tężejąca galaretką, wstawić do lodówki do zgęstnienia.
