Wykonanie
Delikatny
biszkopt z rodzinnego przepisu, puszysta
śmietana z nutą
maku i
wiśnie. Czego chcieć więcej ? Taka wersja ciasta chodziła za mną dawno i zrealizowałem ją właśnie w te święta. Może ktoś skusi się na Nowy Rok?
Składniki :
Biszkopt pieczony od pokoleń:) :- 6
jajek,- 3/4 szklanki
cukru,- 3 łyżki wrzątku,- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 2 czubate łyżki
kakao,- 1 płaska łyżka
proszku do pieczenia.Masa śmietanowa:- 600 ml
śmietany kremówki,- 200 ml
jogurtu naturalnego,-
wanilia,- 4 łyżki
maku mielonego,-
cukier puder do smaku,- 4-5 łyżeczek
żelatyny.Masa wiśniowa:- 2 słoiki
wiśni dłubanych z
sokiem ( miałem domowe około 400 ml każdy )- 2
galaretki wiśniowe.Wykonanie:
Jaja ubić z
cukrem na puszystą, prawie białą masę, na koniec cały czas ubijając wlać 3 łyżki wrzątku (
jajka bardziej się napuszą). Oba rodzaje
mąki,
kakao i proszek przesiać i dodać do masy jajecznej. Całość wymieszać delikatnie, najlepiej bez użycia miksera, samymi widełkami lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku, sprawdzając patyczkiem. Odstawić do wystudzenia i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej
wody lub
mleka, a gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
jogurt, puder, ziarenka
wanilii i
mak. Na koniec wlać
żelatynę cały czas miksując. 3/4 masy wyłożyć na jeden blat, przykryć drugim i rozsmarować resztę masy.
Wiśnie bez pestek razem z
sokiem zmiksować i zagotować. W gorących rozpuścić
galaretkę, a kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki, do stężenia. Ja do
wiśni i zalewy dolałem nieco
wody, aby ilość płynów się zgadzała.