ßßß Cookit - przepis na Różane babeczki z różą

Różane babeczki z różą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis dla Panów, Panie nie patrzą ;-). Wiadomo, niedługo 8 marca. Może zamiast bukietu?... ;-)
Składniki na około 15 babeczek:
150 g masła
130 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżka wody różanej*
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki, wodę różaną i mleko, wymieszać szpatułką.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy ich wysokości), wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Maślany krem różany (i różowy):
230 g masła
2,5 - 3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
2 łyżki śmietany kremówki 30% lub 1 łyżka mleka
odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier zmiksować/utrzeć w misie miksera do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką ze wzorem dużej gwiazdki wyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.
Obejrzyj film instruktażowy .
Przechowywać w lodówce.
* Dostępna w sklepach internetowych, z braku - można zastąpić ekstraktem z wanilii.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rozane-babeczki-z-roza