ßßß
Dzisiaj przepis dla Panów, Panie nie patrzą ;-). Wiadomo, niedługo 8 marca. Może zamiast bukietu?... ;-)Składniki na około 15 babeczek:150 g masła130 g drobnego cukru do wypieków3 duże jajka1 łyżka wody różanej*150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki, wodę różaną i mleko, wymieszać szpatułką.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy ich wysokości), wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Maślany krem różany (i różowy):230 g masła2,5 - 3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka wody różanej2 łyżki śmietany kremówki 30% lub 1 łyżka mlekaodrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier zmiksować/utrzeć w misie miksera do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką ze wzorem dużej gwiazdki wyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.Obejrzyj film instruktażowy .Przechowywać w lodówce.* Dostępna w sklepach internetowych, z braku - można zastąpić ekstraktem z wanilii.Smacznego :-).