ßßß
SkładnikiCupcakes- 1,5 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka cukru- 2 jajka- 1/2 szklanki mleka- 1/4 szklanki śmietanki 30%- 1/2 kostki masła- szczypta soli- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- laska wanilii lub kilka kropelek aromatu waniliowegoKrem maślany- 1/2 kostki masła- 1 szklanka cukru pudru (około)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Masło o temperaturze pokojowej (po wyjęciu z lodówki można je na chwilkę włożyć do mikrofalówki) utrzeć z cukrem. W rondelku zagrzać mleko i dodać laskę wanilii wraz z wyskrobanymi ziarenkami. Podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aby uwolnić aromat wanilii, nie zagotowywać. Do miski z masłem i cukrem dodać 2 jajka, mleko z wanilią, śmietankę i zmiksować. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i zmiksować z mokrymi składnikami na gładką konsystencję. Przygotowanym ciastem napełniać papilotki w formie do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut. Podawać ostudzone i udekorowane kremem maślanym (składniki kremu miksujemy na gładko, przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy). Smacznego!