Wykonanie
Składniki:Niezawodny
biszkopt kakaowy:4
jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie
żółtka i
białka200 g
cukru pudru70 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki
kakaoBłyskawiczny
mus czekoladowy:250 g
sera mascarpone100 g ciemnej
czekolady (minimum 64%
kakao)350 ml
śmietany do deserów 36% lub
śmietanki kremowej 30%, zimnej1/2 szklanki
cukru pudruNasączenie: 3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej
herbaty z
cytrynąPrzełożenie: około 700 g
truskawek, z tego odłożyć szklankę
truskawek i zmiksować z 4 łyżkami
cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej
konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)Boki: 6 pokruszonych
ciastek owsianych z
czekoladą (użyłam San)Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cmPrzygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.
Żółtka ucierać z połową
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać
białka z resztą
cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna).
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.Połączyć
żółtka z
białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny
mąki z
kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą
mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.
Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z
serem mascarpone. Zimną
śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.