ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 8 łyżek stołowych
herbatniki 300 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
dżem morelowy 1 łyżek stołowych
galaretka wisniowa 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
ser mielony 800 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
śmietana kremowa 300 mililitrów
żółtka 4 sztuk
cukier puder 150 gramów
esencja waniliowa 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
maliny 150 gramów
Wykonanie:
Spód: wysmarować tortownicę masłem. Pokruszone herbatniki wymieszać z przyprawami oraz pozostałym stopionym masłem i dżemem. Włożyć do tortownicy, ugnieść i na chwilę odstawić.
Masa: każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w gorącej wodzie. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać ser, wanilię, sok i skórkę z cytryny. Wlać ostudzona żelatynę i wymieszać. Delikatnie połączyć z bita śmietaną.
Masę serową podzielić na 2 części. Jedna część wyłożyć na przygotowany spód. Gdy lekko stężeje, pokryć ja czerwoną tężejąca galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Przykryć pozostałą masą serową, wyrównać, udekorować osączonymi brzoskwiniami, malinami lub truskawkami i zalać galaretka pomarańczowa lub cytrynowa. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12134/Sernik-na-zimno