ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 8 łyżek stołowychherbatniki 300 gramówCynamon 0,5 łyżek deserowychgałka muszkatołowa 1 szczyptadżem morelowy 1 łyżek stołowychgalaretka wisniowa 1 sztukgalaretka pomarańczowa 1 sztukser mielony 800 gramówżelatyna 2 łyżek stołowychśmietana kremowa 300 mililitrówżółtka 4 sztukcukier puder 150 gramówesencja waniliowa 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 0,5 sztuksok z cytryny 0,5 sztukbrzoskwinie konserwowe 1 puszkamaliny 150 gramówWykonanie:Spód: wysmarować tortownicę masłem. Pokruszone herbatniki wymieszać z przyprawami oraz pozostałym stopionym masłem i dżemem. Włożyć do tortownicy, ugnieść i na chwilę odstawić.Masa: każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w gorącej wodzie. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać ser, wanilię, sok i skórkę z cytryny. Wlać ostudzona żelatynę i wymieszać. Delikatnie połączyć z bita śmietaną.Masę serową podzielić na 2 części. Jedna część wyłożyć na przygotowany spód. Gdy lekko stężeje, pokryć ja czerwoną tężejąca galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Przykryć pozostałą masą serową, wyrównać, udekorować osączonymi brzoskwiniami, malinami lub truskawkami i zalać galaretka pomarańczowa lub cytrynowa. Wstawić do lodówki na 4 godziny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: