Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 8 łyżek stołowych
herbatniki 300 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
dżem morelowy 1 łyżek stołowych
galaretka wisniowa 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
ser mielony 800 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
śmietana kremowa 300 mililitrów
żółtka 4 sztuk
cukier puder 150 gramówesencja waniliowa 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
maliny 150 gramówWykonanie:Spód: wysmarować tortownicę
masłem. Pokruszone
herbatniki wymieszać z przyprawami oraz pozostałym stopionym
masłem i
dżemem. Włożyć do tortownicy, ugnieść i na chwilę odstawić.Masa: każdą
galaretkę rozpuścić oddzielnie w gorącej wodzie. Rozpuścić
żelatynę w ciepłej wodzie. Schłodzona
śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć
żółtka z
cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać
ser,
wanilię, sok i
skórkę z cytryny. Wlać ostudzona
żelatynę i wymieszać. Delikatnie połączyć z
bita śmietaną.Masę
serową podzielić na 2 części. Jedna część wyłożyć na przygotowany spód. Gdy lekko stężeje, pokryć ja czerwoną tężejąca
galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Przykryć pozostałą masą
serową, wyrównać, udekorować osączonymi
brzoskwiniami,
malinami lub
truskawkami i zalać
galaretka pomarańczowa lub cytrynowa. Wstawić do lodówki na 4 godziny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: