ßßß Cookit - przepis na SERNIK nowojorski

SERNIK nowojorski

nazwa

Wykonanie

Pośród wielu moich słabości nie przyznałam się Wam, do jeszcze jednej. Jestem wielką fanką serialu „Przyjaciele”. Mimo upływu lat, ten serial się nie starzeje, a żarty śmieszą mnie ilekroć go oglądam.
W jednym z moich ulubionych odcinków Rachel i Chandler kłócą się o znaleziony pod drzwiami sernik. Ich mała awanturka kończy się katastrofą - ciasto ląduje na podłodze. Smak ciasta sprawia jednak, że ostatecznie razem z Joeyem zajadają się nim prosto z korytarzowej podłogi (obawiam się, że zachowała bym się podobnie jak oni).
Źródło: www.youtube.com
Ten sernik jest wyjątkowy dzięki kąpieli wodnej. Ma aksamitną konsystencję, w smaku czyć delikatną nutę cytryny. Sernik nie jest trudny w wykonaniu, lecz musicie zarezerwować sobie trochę więcej czasu na jego przygotowanie - ciasto też musi chłodzić się przynajmniej 6 godzin przed podaniem.
Przepis na sernik nowojorski krąży po sieci. Moją wersję odrobinę zmodulowałam.
Składniki na spód:
250 g herbatników
120 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
1 kg białego, mielonego sera z wiadereczka
¾ szklanki drobnego cukru
4 jajka
200 ml śmietany 22%
4 łyżki świeżego soku z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
Składniki na polewę śmietanową:
220 g śmietany 22%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki świeżego soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24-26 cm. Całą formę uszczelnić dokładnie folią aluminiową.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę sernikową umieścić w misce i wymieszać. Uwaga, nie mieszać zbyt długo. Wlać masę serową na wcześniej przygotowany spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.
Tak przygotowane ciasto włożyć do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą (wrzątek). Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 75 minut.
Uchylić drzwiczki od piekarnika i studzić przez około 15-20 minut. Ostrożnie wyjąć ciasto i ponownie nastawić temperaturę 180°C.
Polewa
Cukier puder rozpuścić w świeżym soku z cytryny, dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Delikatnie wylać gotową polewę na ciasto. Ponownie umieścić sernik w piekarniku.
Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/07/sernik-nowojorski.html