Wykonanie
Pośród wielu moich słabości nie przyznałam się Wam, do jeszcze jednej. Jestem wielką fanką serialu „Przyjaciele”. Mimo upływu lat, ten serial się nie starzeje, a żarty śmieszą mnie ilekroć go oglądam.W jednym z moich ulubionych odcinków Rachel i Chandler
kłócą się o znaleziony pod drzwiami sernik. Ich mała awanturka kończy się katastrofą - ciasto ląduje na podłodze. Smak ciasta sprawia jednak, że ostatecznie razem z Joeyem zajadają się nim prosto z korytarzowej podłogi (obawiam się, że zachowała bym się podobnie jak oni).Źródło: www.youtube.comTen sernik jest wyjątkowy dzięki kąpieli
wodnej. Ma aksamitną konsystencję, w smaku czyć delikatną nutę
cytryny. Sernik nie jest trudny w wykonaniu, lecz musicie zarezerwować sobie trochę więcej czasu na jego przygotowanie - ciasto też musi chłodzić się przynajmniej 6 godzin przed podaniem.Przepis na sernik nowojorski krąży po
sieci. Moją wersję odrobinę zmodulowałam.
Składniki na spód:250 g
herbatników120 g rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
serową:1 kg białego, mielonego
sera z wiadereczka¾ szklanki drobnego
cukru4
jajka200 ml
śmietany 22%4 łyżki świeżego
soku z cytryny3 łyżki
mąki pszennejSkładniki na polewę
śmietanową:220 g
śmietany 22%2 łyżki
cukru pudru2 łyżki świeżego
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.SpódWyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24-26 cm. Całą formę uszczelnić dokładnie folią aluminiową.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym
masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Masa serowaWszystkie składniki na masę sernikową umieścić w misce i wymieszać. Uwaga, nie mieszać zbyt długo. Wlać masę
serową na wcześniej przygotowany spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.Tak przygotowane ciasto włożyć do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego
wodą (wrzątek).
Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.Piec w temperaturze 180°C przez około 75 minut.Uchylić drzwiczki od piekarnika i studzić przez około 15-20 minut. Ostrożnie wyjąć ciasto i ponownie nastawić temperaturę 180°C.Polewa
Cukier puder rozpuścić w świeżym
soku z cytryny, dodać
śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Delikatnie wylać gotową polewę na ciasto. Ponownie umieścić sernik w piekarniku.Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO!