ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie smaki będzie idealny.
Składniki:
Spód:
– 160 g herbatników
– 80 g masła
Masa serowa:
– 1 kg serka śmietankowego
– 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)
– 5 jajek
– szklanka cukru
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– 60 ml soku z cytryny
Polewa:
– 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta)
– 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok pół godziny.
Po przygotowaniu spodu z ciasteczek piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.
Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.
Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.
Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://dom-agi.pl/sernik-nowojorski