Wykonanie
Dawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno
śmietanowy. Ale dla osób które lubią takie smaki będzie idealny.
Składniki:Spód:– 160 g
herbatników– 80 g
masłaMasa serowa:– 1 kg
serka śmietankowego– 300 ml
śmietany (gęsta, 18 %)– 5
jajek– szklanka
cukru– 1 czubata łyżka
mąki pszennej– 60 ml
soku z cytrynyPolewa:– 1 szklanka
śmietany 18 % (musi byc gęsta)– 2 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym
masłem i dokładnie mieszamy. Masą z
ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok pół godziny.Po przygotowaniu
spodu z
ciasteczek piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą
wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.Następnie przygotowujemy masę
serową.
Ser łączymy w misce ze
śmietaną,
cukrem i
sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym
jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy
mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę
serową przelewamy na spód z
ciastek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.Kiedy sernik będzie już schłodzony
śmietanę mieszamy z
cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.Smacznego!