ßßß
Składniki:Spód:– 160 g herbatników– 80 g masłaMasa serowa:– 1 kg serka śmietankowego– 300 ml śmietany (gęsta, 18 %)– 5 jajek– szklanka cukru– 1 czubata łyżka mąki pszennej– 60 ml soku z cytrynyPolewa:– 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta)– 2 łyżki cukru pudruWykonanie:Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy o średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok pół godziny.Po przygotowaniu spodu z ciasteczek piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.Następnie przygotowujemy masę serową. Ser łączymy w misce ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy ok 2 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze ok 2 minut, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. masę serową przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Od tej chwili sernik pieczemy ok 80 min nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze.Sernik studzimy w otwartym piekarniku przez około godzinę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok dwie godziny.Kiedy sernik będzie już schłodzony śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.Smacznego!