Wykonanie
Jogurtowa pianka z musem
malinowym, na nutellowo-
herbatnikowym spodzie.Nie wymaga wiele pracy, tylko odrobinę czasu na chłodzenie.Bardzo lekki i orzeźwiający deser,a składniki pozwalają sięgnąć po więcej niż jeden kawałek, bez większych wyrzutów sumienia.

Składniki:spód160 g
herbatników3 łyżki nutelli (pełne)warstwa jogurtowa:740 ml
jogurtu naturalnego160 g
serka danio5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny2 płaskie łyżki
żelatynymus malinowy:400g
malin mrożonych2
galaretki malinowe
Sposób wykonania:
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą. Masą
ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o śr 18 cm. Dobrze ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Maliny rozmrozić i zmiksować blenderem..
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej
wody. Połączyć z
malinami, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Jogurt,
serek danio,
cukier i
sok z cytryny wymieszać.
Żelatynę dobrze rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody. Lekko przestudzić.Do
żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i energicznie wymieszać.( gdyby pojawiły się grudki, wstawić do mikrofali, podgrzać i jeszcze raz wymieszać). Połączyć z pozostałą miesznką
jogurtowo-
serową. Mieszać mikserem ok. 1 minuty.Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki. Kiedy wierzch będzie lekko zastygnięty, wylać połowę musu
malinowego. Wstawić do lodówki, kiedy lekko zastygnie, wylać resztę masy jogurtowej. Na koniec znów mus malinowy.Smacznego :)