Wykonanie
Orzeźwiający, mocno malinowy deser, idealny na upały.
300 - 350 gramów
malin300 gramów
jogurtu naturalnego3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny ( z małą górką)do dekoracji odrobina
bitej śmietankiMaliny miksujemy blenderem, przecieramy przez gęste sitko.
Żelatynę rozprowadzamy dokładnie w 3 łyżkach wrzącej
wody, schładzamy do temperatury pokojowej.
Jogurt ucieramy z
cukrem, dodajemy przecier malinowy, mieszamy dokładnie ( w tym momencie możemy spróbować czy dana ilość
cukru jest dla nas wystarczająca).Do
żelatyny dodajemy łyżkę masy malinowej, mieszamy, całość wlewamy do
malin z
jogurtem, miksujemy na najwyższych obrotach, przekładamy do foremek lub pucharków. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.Podajemy z kleksem
bitej śmietanki, sosem
owocowym lub po prostu z
owocami.