Wykonanie

Mój
brzoskwiniowy mus w polewie z
białej czekolady tak bardzo mi posmakował, że postanowiłem skorzystać z przepisu na ten deser i wypróbować w nieco innej odsłonie i większej ilości. Tak właśnie powstała poniższa
tarta. Kruchy spód, tym razem z gładkim
bokiem, a do tego delikatny
mus owocowy posypany
herbatnikami. Cudo! :Dciasto:1
jajko150 g
mąki25 g
masła2 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki kwaśnej
śmietanyMąkę,
cukier puder,
masło,
jajko oraz
śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm) dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim
fasolę,
groch lub kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzićmus
brzoskwiniowy:820 g
brzoskwiń (z puszki)200 g kremówki 36%5 łyżeczek
żelatyny4 łyżki
cukru pudru (+ 2 do kremówki)kilka
herbatników (opcjonalnie)
Żelatynę umieścić w dużej misce, zalać dwoma łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki
cukru pudru i połączyć.
Brzoskwinie odsączyć z
syropu, umieścić w pojemniku blendera i dokładnie zmiksować, dodać
cukier puder i dobrze wymieszać. Namoczoną
żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zdjąć znad rondla i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem mus
brzoskwiniowy. Dobrze wymieszać, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotowy mus przelać na wystudzony kruchy spód. Całość zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować posypując pokruszonymi
herbatnikami.Smacznego! :)

