ßßß Cookit - przepis na tarta z musem brzoskwiniowym

tarta z musem brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Mój brzoskwiniowy mus w polewie z białej czekolady tak bardzo mi posmakował, że postanowiłem skorzystać z przepisu na ten deser i wypróbować w nieco innej odsłonie i większej ilości. Tak właśnie powstała poniższa tarta. Kruchy spód, tym razem z gładkim bokiem, a do tego delikatny mus owocowy posypany herbatnikami. Cudo! :D
ciasto:
1 jajko
150 g mąki
25 g masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę, cukier puder, masło, jajko oraz śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm) dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim fasolę, groch lub kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
mus brzoskwiniowy:
820 g brzoskwiń (z puszki)
200 g kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru (+ 2 do kremówki)
kilka herbatników (opcjonalnie)
Żelatynę umieścić w dużej misce, zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru pudru i połączyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu, umieścić w pojemniku blendera i dokładnie zmiksować, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć znad rondla i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem mus brzoskwiniowy. Dobrze wymieszać, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotowy mus przelać na wystudzony kruchy spód. Całość zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować posypując pokruszonymi herbatnikami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/01/tarta-z-musem-brzoskwiniowym.html