ßßß
3 cz = 900g mąki,2 cz = 600g masła,1cz = 300g cukru pudru,1cz = 3 jajka lub 6-8 łyżki śmietany.Wszystkie składniki dokładnie przesiekaj. Szybko zagnieć i uformuj kulę. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut (albo na 10 do zamrażalnika). Wałkuj na placki grubości ok. 4-5 mm. Tę część ciasta, z którą akurat nie pracujesz, trzymaj cały czas w lodówce! Szklanką wycinaj kółka. W połowie kółek wytnij dziurki kieliszkiem.Piecz w 200 stopniach ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od grubości ciastek, rodzaju piekarnika i (sic!) koloru blachy, na której ciastka leżą - na czarnej pieką się szybciej, ale łatwiej przypalają! Uwaga! Lepiej piec osobno ciastka dziurawe, bo pieką się szybciej niż te bez dziury. Co potem? Smaruj ciastka pełne konfiturą z czarnej porzeczki lub wiśniową i przykrywaj ciastkami z dziurką. Można je udekorować czekoladą, pudrem, grubym cukrem.