ßßß
Pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa karpatkę tradycyjną ...z kremem maślano-budyniowym. Naszą dla odmiany zrobiliśmy z bitą śmietaną i wyszła równie pyszna. Ciasto parzone prezentowaliśmy już u Nas na blogu w przepisach na eklerki i ptysie.Składniki:200 g mąki tortowej100 g masła250 ml wody5 jajek600 ml śmietany 36 %4 łyżki cukru pudruMasło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Zimne płaty ciasta przekładamy ubitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!