ßßß
Jak Wasze skłonności do czekoholizmu? u mnie szczególnie ujawniają się w długie jesienne wieczory, czasem w szaro-bure poranki. A gdy ogień trzaska w kominku, pije kubek gorącej czekolady z kardamonem, zagryzam czekoladowym ciasteczkiem... cudnie. Melody Gardot i "Quiet Fire" sama, po prostu sama gra...Gdybyście mieli już nastrój na przedświąteczne polowanie poszukiwaniu pięknych dekoracji stołu, właśnie ukazała się słynna gwiazdkowa kolekcja Tchibo "Świąteczna kawa z rodziną " . Jest w niej kilka naprawdę ślicznych propozycji, na przykład patera na wysokiej nóżce z kloszem (na zdjęciu z ciasteczkami), są zabawne świece z wosku ale... z diodą led w środku, dla leniuchów, bo to lampki na baterie z pilotem do ich wyłączania, półmiski w kształcie gwiazdek (na przykład na domową mieszankę bakalii, czy świąteczne pierniczki).
Gdyby ktoś z Was miał ochotę na mały upominek w postaci zestawu świątecznych kubków wraz mieszadełkiem spieniającym do mleka - bardzo proszę :) Otrzymają je dwie osoby, które w komentarzu do tego posta napiszą o swoich ulubionych ciasteczkach świątecznych.
Trzeciej osobie podaruję zaś książkę Sigrit Verbert "Smakowite prezenty" ze specjalną dedykacją od autorki.Na konkursowe Wasze komentarze z pomysłami na ciasteczka czekam do soboty 17 listopada 2012r., w niedzielę rozlosuję upominki, a w przyszłym tygodniu wszystkie przesyłki popędzą do Was pocztą i kurierem :)
A tymczasem przepis na ultra czekoladowe ciasteczka czekoladowe - jest on autorstwa Sigrit Verbert, na spotkaniu z którą miałam ostatnio okazję być .Ciasteczka są bardzo szybkie i proste do zrobienia, a smakują po prostu obłędnie!370g gorzkiej czekolady (min 70%)160g cukru trzcinowego110g mąki2 jajka60g masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli50 gorzkiej czekolady do dekoracjiW kąpieli wodnej (lub w mikrofali 2x30sec) rozpuść 220g czekolady z masłem. Jajka z cukrem ubij na puch, dodaj stopioną czekoladę, wmieszaj przesiana mąkę, proszek i sól. Dodaj pozostałe 150g pokruszonej czekolady i wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek udekoruj pozostałymi 50 posiekanej czekolady. Piecz ok 20 min w temperaturze 160°C. do cieołych ciasteczek szklanka zimnego mleka, gorącej czekolady, albo latte z cynamonem i uchhh, listopad nie straszny!