Wykonanie
Przepis pochodzi z książki Sigrid Vebert "Smakowite prezenty". Przesłała mi go koleżanka, ażebym wypróbowała... Ja osobiście książki nie posiadam.
Ciasteczka są pyszne, ale bardzo słodkie. Zakochają się w nich wszyscy miłośnicy słodkości. Ja jestem w stanie zjeść jedno, góra dwa na raz :) Najlepiej z gorzką
kawą. Ale jeśli chodzi o
słodycze, to moja ocena nie jest wiarygodna... wolę
jabłko albo
banana.Tak więc
ciasteczka są pyszne i słodkie, co potwierdzają moi goście. Kiedy jeszcze są trochę ciepłe są miękkie i bardzo słodkie. Po wystygnięciu robią się bardziej kruche i troszkę (ale tylko odrobinkę!) mniej słodkie. No i wyglądają zabawnie:)W oryginalnym przepisie była tylko i wyłącznie
czekolada gorzka (zarówno rozpuszczona, jak i w kawałkach). Ja posiekałam
czekoladę mleczną. To już Wasza decyzja i Wasz wybór:) Myślę, że wyłącznie z gorzką będą równie pyszne.Składniki (20-30
ciasteczek - w zależności od tego jakie duże zrobimy):- 220 g
gorzkiej czekolady- 200 g
czekolady mlecznej (lub również gorzkiej)- 60 g
masła- szkl.
cukru trzcinowego (160 g)- szkl.
mąki (110 g)- 2
jajka- pół łyżeczki
soli- pół łyżeczki
proszku do pieczenia.Przygotowanie:1.
Czekoladę gorzką (220 g) rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z
masłem.
Czekoladę mleczną (lub jeśli się zdecydujemy to gorzką) łamiemy lub kroimy na kawałki, niekoniecznie bardzo drobne. Każdą kostkę pokroiłam na 4-6 kawałków.2. Mikserem ucieramy na puszystą masę
jajka z
cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy powoli
czekoladę oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą.3. Z pokrojonej w kostkę
czekolady odkładamy sobie ok. 1/4 do dekoracji. Resztę dodajemy do masy i łyżką mieszamy.4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy
ciasteczka w odstępach, bo urosną. Masa jest gęsta i trudno ją sobie "podporządkować", żeby uzyskać pożądany kształt i wielkość
ciasteczek, dlatego napisałam, że może ich być od 20 do 30.5. Na wierzch
ciasteczek wciskamy delikatnie pozostawione do dekoracji kawałki
czekolady.6. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.Polecam miłośnikom
słodyczy:) Spójrzcie na ilość
czekolady. To są naprawdę
czekoladowe i słodkie
ciasteczka. Ile
razy w tym
poście użyłam słowa "słodki"??