Wykonanie
Jest to przepis na podstawowe ciasto na chrupiące
ciasteczka.Robiłam ich już mnóstwo.Tym razem postanowiłam dodać pokruszona
gorzką czekoladę,lubię dodawać do nich różne składniki i w ten sposób urozmaicać ich smak :)Składniki:125g
masła,100g
cukru trzcinowego,1
jajko,100g
mąki,25g
płatków owsianych,1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
soli,50g
gorzkiej czekolady,
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_04_slash_ciasteczka-owsiane-z-czekolada/l/-1500938327.JPG)
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_04_slash_ciasteczka-owsiane-z-czekolada/l/-779175796.JPG)
Wykonanie:Wyjmij
masło z lodówki 15 minut przed przystąpieniem do pracy,aby nieco zmiękło.Wrzuć
masło do miski razem z
cukrem i mieszaj drewniana łyżką,aż otrzymasz gęsta masę. Do drugiej miski wbij
jajko i rozbełtaj je widelcem,nastepnie dodaj do
masła z
cukrem i wymieszaj. Przesiej
mąkę,dodaj
płatki owsiane,proszek i
sól,po czym wymieszaj,aby uzyskać gładkie ciasto.Następnie posiekaj grubo
czekoladę,dodaj do ciasta,wymieszaj.Za pomocą łyżki przełóż mieszaninę na folie spożywczą i uformuj wałek.Ciasto włóż do zamrażarki na ok 30 minut.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_04_slash_ciasteczka-owsiane-z-czekolada/l/-1355950322.JPG)
Piekarnik rozgrzej do 190C. Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i pokrój w centymetrowe plastry. Ułóż je na nie przywierających blachach do pieczenia,zostawiając odpowiednia odległość
między nimi,urosną podczas pieczenia. Umieść blachy w połowie wysokości rozgrzanego piekarnika i piez
ciasteczka 8-10 minut,aż biegi nabiorą złotobrązowego odcienia. Pozwól by nieco przestygły i stały sie chrupiące.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_04_slash_ciasteczka-owsiane-z-czekolada/l/-1340815144.JPG)
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_04_slash_ciasteczka-owsiane-z-czekolada/l/-1282595360.JPG)
Smacznego!!!