Wykonanie
Wstałam dziś lewą nogą - zły humor, nic nie wychodzi... a jeszcze poranny kubek
kawy, który miał mnie uratować, wyleciał z rąk i z zaplanowanego relaksu zostało wspomnienie, podłoga do wytarcia i pęknięty kubek. To jeden z tych dni, w które najlepiej byłoby zakopać się w pościeli i nie wychodzić z łóżka. No cóż, jest jeszcze jedna opcja poprawienia sobie nastroju -
CZEKOLADA!
CIASTKA PODWÓJNIE
CZEKOLADOWESkładniki na ok. 24 sztuki:225 g
czekolady gorzkiej4 łyżki
masła2/3 szklanki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli2
jajka¾ szklanki
cukru (najlepiej brązowego)330 g
czekolady mlecznejGorzką czekoladę rozpuszczamy z
masłem (w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce) i przestudzamy.W misce mieszamy suche składniki –
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. W drugiej misce miksujemy
jajka z
cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy wystudzoną
czekoladę z
masłem i mieszamy. Na koniec dodajemy mączną mieszankę i miksujemy na gładką masę.
Mleczną czekoladę siekamy i wrzucamy do ciasta, delikatnie mieszamy.Porcje ciasta nakładamy na blachę (ja swoje nakładałam łyżką do zupy, wyszły naprawdę duże), wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 - 180º C, około 15 minut. Po wystygnięciu
ciastka stwardnieją.Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com