ßßß
Wstałam dziś lewą nogą - zły humor, nic nie wychodzi... a jeszcze poranny kubek kawy, który miał mnie uratować, wyleciał z rąk i z zaplanowanego relaksu zostało wspomnienie, podłoga do wytarcia i pęknięty kubek. To jeden z tych dni, w które najlepiej byłoby zakopać się w pościeli i nie wychodzić z łóżka. No cóż, jest jeszcze jedna opcja poprawienia sobie nastroju - CZEKOLADA!CIASTKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWESkładniki na ok. 24 sztuki:225 g czekolady gorzkiej4 łyżki masła2/3 szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli2 jajka¾ szklanki cukru (najlepiej brązowego)330 g czekolady mlecznejGorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i przestudzamy.W misce mieszamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy. Na koniec dodajemy mączną mieszankę i miksujemy na gładką masę. Mleczną czekoladę siekamy i wrzucamy do ciasta, delikatnie mieszamy.Porcje ciasta nakładamy na blachę (ja swoje nakładałam łyżką do zupy, wyszły naprawdę duże), wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 - 180º C, około 15 minut. Po wystygnięciu ciastka stwardnieją.Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com