ßßß Cookit - przepis na Lasagne ze szpinakiem, fetą i płatkami chili

Lasagne ze szpinakiem, fetą i płatkami chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
8 płatków lasagne
Nadzienie:
200 g sera feta
200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki listków mięty
1/2 łyżeczki płatków chili (lub świeżej chili)
1 jajko
Sos beszamelowy:
45 g masła
3 płaskie łyżki mąki
450 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sałatka:
200 g pomidorków koktajlowych
bazylia
1/2 łyżeczki płatków chili (lub świeżej chili)
łyżka tartego parmezanu
Przygotowanie
Szpinak: Opłukać i osuszyć, włożyć do garnka lub na suchą patelnię, podgrzewać chwilę aż "zwiędnie". Mrożony szpinak wystarczy rozmrozić na sitku i osuszyć.
Nadzienie: Do miski włożyć pokruszony ser feta, dodać szpinak, podsmażone na łyżeczce masła plasterki czosnku, posiekaną miętę, płatki chili, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać jajko i wymieszać.
Zagotować osoloną wodę w garnku i włożyć płaty lasagne, gotować przez około 1- 2 minuty, następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na ściereczce kuchennej jeden płat obok drugiego. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, odstawić z ognia.
Dno żaroodpornego naczynia cienko posmarować masłem lub oliwą, ułożyć 4 płaty lasagne jedna obok drugiej, posmarować cienką warstwą sosu beszamelowego (ok. 1/3 ilości), wyłożyć nadzienie ze szpinaku, położyć drugą warstwę ciasta, rozsmarować resztę sosu beszamelowego i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotować sałatkę: pokrojone pomidorki wymieszać z poszarpaną bazylią, chili, doprawić winegretem (wymieszać łyżeczkę oliwy z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny). Sałatkę wyłożyć na gotową lasagne, posypać parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/lasagne_ze_szpinakiem_feta/przepis.html