Wykonanie
Składniki (4 porcje):6 płatów lasagnenadzienie :200 g
sera feta, pokruszonego200 g
szpinaku (świeżego lub mrożonego)1 ząbek
czosnku1
jajkoszczypta
chillisos beszamelowy:45 g
masła3 płaskie łyżki
mąki450 ml
mleka2 szczypty
gałki muszkatołowej
Szpinak płuczemy pod zimną
wodą i dokładnie osuszamy. Wkładamy do garnka lub na suchą patelnię i podgrzewamy chwilę aż "zwiędnie". Jeśli używamy
mrożonego szpinaku to go rozmrażamy na sitku i odcedzamy.nadzienie : do miski wkładamy pokruszony
ser feta, dodajemy dokładnie odciśnięty z
wody szpinak, podsmażone na łyżeczce
masła plasterki
czosnku,
chilli i doprawiamy świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy
jajko.Płaty
makaronu gotujemy według sposobu podanego tutaj . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
sos beszamelowy :
masło roztapiamy w rondelku, dodajemy
mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy
mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki, bez żadnych grudek. Doprawiamy
solą,
gałką muszkatołową i odstawiamy z ognia.

Dno żaroodpornego naczynia cienko smarujemy
oliwą, układamy 2-4 płaty lasagne (w zależności od wielkości naczynia) jedna obok drugiej, przykrywamy nadzieniem ze
szpinaku i nakładamy kolejną warstwę płatów
makaronu. Na wierzchu rozsmarowujemy
sos beszamelowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.*przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku,com