Wykonanie
Wreszcie mamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D

SKŁADNIKI:8 płatów lasagne500-600 g
szpinaku mrożonego3 ząbki
czosnkuser gorgonzolaser feta1oliwy z
oliwekSos beszamelowy:60 g
masła50 g
mąki pszennej (4 płaskie łyżki)400 ml
mleka1 łyżeczka tartej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka zmielonego
pieprzu
do dekoracji
pomidorki koktajlowe, świeża
bazylia i
parmezanWłożyć
szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż
szpinak się odmrozi.
Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać
oliwę i
masło, włożyć
szpinak, dodać
czosnek i doprawić
solą i
pieprzem.
Sos beszamelowy: Roztopić
masło na patelni lub w garnku, dodać
mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać
mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić
solą,
gałką muszkatołową,
białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować cienko
oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3
szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i
fetę. Przykryć kolejnymi płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować na nich
sos beszamelowy.

Piec przez 20 minut.Poczekać aż chwilę ostygnie, udekorować
pomidorkami bazylią i
parmezanem

Smacznego!!!