ßßß Cookit - przepis na Sałatka a'la tabbouleh z komosą ryżową, szparagami i rzodkiewką

Sałatka a'la tabbouleh z komosą ryżową, szparagami i rzodkiewką

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
6 zielonych szparagów
6 rzodkiewek
2 średnie pomidory malinowe
1 cebula cukrowa
3 łyżki posiekanego młodego szczypiorku (2 dymki)
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 ząbka roztartego czosnku
Opcjonalnie:
1/2 czerwonej papryczki chili
1 zielony ogórek
garść posiekanej bazylii
pokruszony ser feta
Przygotowanie
Przygotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub w następujący sposób: opłukać, odsączyć a następnie zalać 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 13 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić z ognia i trzymać przez 10 minut pod przykryciem (w tym czasie quinoa wchłonie całą wodę, w razie potrzeby trzeba ją dodatkowo odsączyć). Wyłożyć na talerz i ostudzić.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce i wrzucić na wrzątek, gotować przez 2 minuty, następnie od razu schłodzić pod zimną, bieżącą wodą. Pokroić ukośnie na plasterki, główki można zachować w całości.
Rzodkiewki umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, pokroić w kosteczkę, włożyć do większej salaterki. Dodać drobno posiekaną cebulę cukrową, szczypiorek, posiekane szparagi i rzodkiewki, dodać też papryczkę chili (pokrojoną w kosteczkę, bez pestek) jeśli jej używamy.
Ogórka umyć i obrać pozostawiając co pół centymetra paski skórki. Pokroić w kosteczkę, dodać do warzyw w salaterce.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, bazylią, doprawić solą i pieprzem. Przelać do warzyw, wymieszać i dodać ostudzoną komosę. Wszystko wymieszać, posypać serem, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/salatka_ze_szparagami_komosa_ryzowa/przepis.html