ßßß Cookit - przepis na Tabbouleh

Tabbouleh

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) lub bulguru, kuskusu, kaszy jęczmiennej lub pęczaku
2 - 3 ogórki gruntowe
2 średnie pomidory
1/2 cebuli, najlepiej cukrowej
2 czerwone papryczki chili (opcjonalnie)
3 gałązki szczypiorku wraz z cebulkami lub dymki
1 pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1/2 ząbka roztartego czosnku
sól
Przygotowanie
Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 13 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić z ognia i trzymać przez 10 minut pod przykryciem (w tym czasie quinoa wchłonie całą wodę, w razie potrzeby trzeba ją dodatkowo odsączyć). Wyłożyć na talerz i ostudzić.
Ogórki umyć i osuszyć, obrać, ale pozostawiając co pół centymetra paski skórki. Pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili (jeśli używamy), posiekany szczypiorek lub dymkę oraz natkę i miętę.
Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Wymieszać. Połączyć z ostudzoną komosą lub kaszą. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/tabbouleh/przepis.html