Wykonanie
By MagicPot, 20 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Mizeria z
pomidora ma bardzo dużo odmian. Dziś na śniadanie przygotowałam sobie najszybszą i najprostszą wersję – moją ulubioną. Czerwono-zielona mizera z
pomidora zawsze zajadam z kanapką z
szynką lub z
serem i popijam
herbatą z
cytryną – uwielbiam to połączenie.Z poniżej podanej ilości przygotowałam porcję tylko dla siebie, lecz gdy prócz tej mizerii zaserwujecie inne przystawki do śniadania, mizerii starczy dla dwóch osób.Mizeria z
pomidora najlepiej smakuje gdy jest zjedzona zaraz po przygotowaniu – po kilku godzinach stania w lodówce lub na
stole –
pomidory „wiotczeją” puszczają
soki,
szczypiorek nasiąka
sokiem z
pomidorów a przez to mizera przestaje być chrupka.cztery dojrzałe średniej wielkości
pomidorykilka gałązek świeżego
szczypiorkuprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: jeden ząbek
czosnku, kilka liści
bazyliPrzygotowanie mizerii to niespełna 10 minut, więc jeżeli będziecie chcieli napić się
herbaty lub
kawy, możecie nastawić
wodę w czajniku.Gdy moja mama przygotowywała tą mizerię zawsze sparzała
pomidory i obierała je ze skórki. Gdy byłam nastolatką i przygotowywałam ją samodzielnie wolałam szybszą wersję – bez sparzania
pomidorów.
Pomidory dokładnie myję, następnie kroję na ćwiartki i wrzucam do salaterki.
Szczypiorek także myję a następnie drobno siekam i dorzucam do pokrojonych
pomidorów. Zamiast
szczypiorku możecie wkroić drobno posiekaną jedną małą
cebulę, np.
szalotkę.Jeżeli lubicie ostrą wersję mizerii, możecie wykorzystać opcjonalny składnik i drobno poszatkować
czosnek i dorzucić do
pomidorów.Na sam koniec doprawiam
przyprawami:
solą i
czarnym pieprzem świeżo mielonym.Można dodać także poszatkowane świeże liście
bazylii lub też inne
zioła prowansalskie. Najważniejsze by dodawane
zioła były świeże a nie suszone – tak smakuje najlepiej.Smacznego!Polecam inne przepisy na surówki: