Wykonanie

Pyszna, sycąca a zarazem lekka i orzeźwiająca
sokiem z cytryny i świeżą
miętą.Fajna propozycja na kolację lub imprezy.Tabbouleh jest elementem kuchni arabskiej, nazywana jest
sałatką libańską.Ja trochę ją zmodyfikowałam, dodając grillowanego
bakłażana.W oryginale dodaje się również zielony, świeży
ogórek-ja go pominęłam.Nie dodałam niestety świeżej
natki pietruszki, przy kolejnej dodam.Lubię
kapary i stwierdziłam,że nadadzą charakteru mojej
sałatce.Polecam.
Kaszę bulgur możecie zastąpić
kaszą kuskus.Bulgur jest sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża,najczęściej pszenicy.Najpopularniejsza
kasza w krajach Dalekiego Wschodu. .Świeża
mięta i
sok z cytryny nadają
sałatce super świeżość i wyrazisty, lekki smak.Można podawać ją jako samodzielne danie lub dodatek do
mięs i grilla.

Składniki:około szklanki
kaszy bulgur
bakłażan2-3 szt.
pomidorówświeże listki
mięty (około 2 łyżek)sok z jednej
cytryny1 łyżka
kaparów3 łyżki
oliwy extra vergineząbek
czosnkudowolna ilość
sera fetyszczypiorek/
dymka (opcjonalnie)
natka pietruszki ( dodam przy kolejnej )
ogórek gruntowy (opcjonalnie)
sól,
pieprzZacznijmy od
bakłażana.

Pokroiłam go na 1cm plastry.Posoliłam je i odstawiłam na około 15 minut aż puściły sok.Jego nadmiar zebrałam po prostu papierowym ręcznikiem.Można je też najpierw opłukać pod bieżącą
wodą i osuszyć.

Smażyłam je skropione
oliwą i posolone na rozgrzanej patelni przez około 7 minut, aż zbrązowiały.Usmażone układałam na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nich tłuszcz.
Kaszę bulgur wystarczy zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.Pokroiłam na ćwiartki i wyjęłam z nich pestki.

Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do
kaszy.

Plastry
bakłażana pokroiłam na części.

Liście świeżej
mięty posiekałam i dodałam je do sałatki.

Dorzuciłam
bakłażana.

Na koniec dodałam kawałki
sera fety.

Polałam składniki
oliwą,
sokiem z cytryny, dodałam starty ząbek
czosnku,
sól i
pieprz do smaku.Wymieszałam.Na wierzch posypałam
kapary.Smacznego!
