Wykonanie

Teraz podczas upałów takie sałatki mają wzięcie:-) I można powiedzieć, że zawierają lato w sobie - świeże
ogórki,
pomidory i mnóstwo zielonych
ziół.Niestety moja miska nie jest aż tak zielona jaka powinna być, bo dzieci by jej nie ruszyły;-)Ale z czasem te proporcje
będę zmieniać;-)Ta bliskowschodnia
sałatka łączy w sobie 2 wykluczające się składniki -
pomidor i
ogórek. Obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C - to wiemy od zawsze. Jest jednak podstawowa zasada, która
mówi, żeby przed połączeniem składniki wymieszać z
oliwą z oliwek. Podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają
pomidory. Ta sama zasada pewnie obowiązuje w greckiej
sałatce. Czyli pamiętajmy do tych 2 wykluczających się składników dodajmy zawsze
oliwę z oliwek!!!

Składniki:0,5 szklanki
kaszy bulgur,2 - 3
pomidory,1
cebula,2
ogórki gruntowe,1 pęczek posiekanej
natki pietruszki,pół pęczka posiekanej
mięty,¼ łyżeczki świeżo startej
skórki cytryny,2 łyżki świeżego
soku z cytryny,4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin,
sól i
pieprz do smaku,(można dodać również
czosnek ).Przygotowanie:
Kaszę bulgur przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można użyć również
kaszy kuskus lub jaglanej. Dodać posiekane
pomidory bez skórki,
ogórki,
cebulę,
pietruszkę, i
miętę. Wymieszać. Wymieszać razem sok,
skórkę z cytryny,
oliwę,
sól i
pieprz. Polać
sałatkę, wymieszać. Odstawić na min. 0,5 h do lodówki. Podawać samą jako przystawkę lub jako dodatek do
mięsa.
