Wykonanie
Składniki2 duże
jaja, w temp. pokojowej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 - 2 łyżki
cukru wanilinowego1 łyżeczka skórki startej z
cytryny1 szklanka
jogurtu greckiego (lub
śmietany)50 g roztopionego
masła (lub
oleju)2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaOwoce:1 duża
gruszka1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
wiśni (powideł lub
dżemu, lub
wiśni z
syropu)3 łyżki zrumienionych
płatków migdałówcukier puderPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do dużej miski, dodać
cukier i ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać
wanilię,
skórkę z cytryny,
jogurt, roztopione
masło oraz
mąkę (przesiać ją wcześniej razem z
proszkiem do pieczenia i wymieszać). Dopiero po dodaniu składników zmiksować wszystko krótko na małych obrotach miksera na jednolitą masę.Połowę masy wyłożyć łyżką na spód tortownicy, delikatnie rozsmarować.
Gruszkę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cieńsze paski. Obtoczyć je w
cynamonie i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Rozłożyć
wiśnie, łyżką wyłożyć resztę ciasta, delikatnie rozprowadzić ciasto (nie musi być dokładnie).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, lub do suchego patyczka.Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać zrumienionymi
płatkami migdałów, ostudzić. Można posypać
cukrem pudrem.
