ßßß
Składniki:150g mąki125g jogurtu greckiego50g oleju50g domowego cukru z wanilią1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny
KRUSZONKA20g mąki pszennej15g masła15g cukru pudru
Wykonanie:- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej- do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem)- do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając- rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć między palcami, formując drobne grudki kruszonki- wierzch każdej babeczki posypać kruszonką- muffiny piec w 180-190 stopniach przez 25-30 minut do tzw suchego patyczka