Wykonanie
Małe słodkie cosie- tak nazywam wszystkie słodkości , takie na jeden kęs. Mają tą wadę,że są malutkie, i zawsze bardzo apetyczne, więc z ochotą sięgamy po kolejne i kolejne ;-) Kruche rogaliki, też takie są ;-) wspaniale smakują do popołudniowej
kawy. Możecie je wypełnić ulubionym
dżemem lub
czekoladą.250g.
maki pszennej4 łyżki
cukru125g
masła zimnego1
jajko3 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaulubiony
dżemcukier puder do posypaniaWszystkie składniki zagniatamy razem tworzymy z ciasta kulę. Owijamy folią i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym
mąka blacie na okrągły placek, z którego wycinamy trójkąty. Na każdym z nich kładziemy po łyżeczce
dżemu i zawijamy w rogalik. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min w temp. 180 st Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.