Kolejna baba Wielkanocna, w smaku ogromnie cytrynowa i wilgotna.Pyszna!przepis zmodyfikowany za Kwestią smakuSkładniki:120 g masła, miękkiego150 g cukru1 cukier wanilinowysok wyciśnięty z jednej dużej cytryny2 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 szklanki śmietany 18cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką.Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera.Zmniejszyć obroty do minimum i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą.Gdy składniki się połączą dodać śmietanę, sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.Przełożyć do formy i piec przez 50 minut do suchego patyczka.Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.Smacznego !Dodaje do akcji :