ßßß Cookit - przepis na Babka mocno cytrynowa

Babka mocno cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna baba Wielkanocna, w smaku ogromnie cytrynowa i wilgotna.
Pyszna!
przepis zmodyfikowany za Kwestią smaku
Składniki:
120 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 18
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera.
Zmniejszyć obroty do minimum i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą.
Gdy składniki się połączą dodać śmietanę, sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Przełożyć do formy i piec przez 50 minut do suchego patyczka.
Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Dodaje do akcji :
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/04/babka-mocno-cytrynowa.html