Wykonanie
Zaprezentuję Wam dzisiaj babkę
śmietanową. Ponieważ kończyła się data ważności
śmietany postanowiłam zrobić z nią jakieś ciasto. Padło na babkę z przepisu, który znalazłam na: ciasteczkowepotwory.blox.pl . Ciasto wyszło fajnie, choć może trochę za zwarte, ale to dlatego, że dodałam więcej
śmietany niż podane było w przepisie. Moja babka polana jest lukrem.
SKŁADNIKI3
jajka;2 szklanki
mąki pszennej;1 szkl.
cukru;szklanka
śmietany (ja dodałam 350ml);opakowanie
cukru wanilinowego;odrobina
soli;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;WYKONANIE
Jajka z
solą i
cukrami ubijamy na puszysta masę. Dodajemy porcjami
śmietanę i dalej miksujemy. Później po łyżce dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy silikonowej, keksowej albo babkowej. Pieczemy około 50 min do tzw. suchego patyczka. Babkę można polukrować, posypać
cukrem pudrem lub polać
czekoladą.