Wykonanie
SkładnikiMasa
serowo-dyniowa:1 kg
zmielonego sera1 puszka (533 g)
mleka skondensowanego słodzonego1/2 puszki purée z pieczonej dyni (np. jak w tym przepisie)skórka starta z 1
pomarańczy1 sypki
budyń wanilinowy (35 g)5
jajekCytrusowa polewa:1 i 1/2 łyżki stołowej startej skórki z
owoców cytrusowych (użyłam 1
cytryny, 1
pomarańczy i 1
mandarynki, można wybrać jeden rodzaj)125 ml soku z
owoców cytrusowych, np.
cytryny,
mandarynki lub
pomarańczy8 dużych
żółtek jaj350 g
cukru150 g
masłaDo dekoracji (pajęczyna):czarny
lukier w tubce (gotowy, użyłam takiego) lub domowy (100 g
cukru pudru, 2 łyżki
kakao + odrobina
rumu lub
wody) - jak np. w torcie marcepanowym + szpryca lub rękaw cukierniczy do wyciśnięcia lukru, ewentualnie woreczek z dziurką
płatki migdałówPrzygotowaniePrzygotować tortownicę o średnicy około 25-26 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Masa
serowo-dyniowa: Na średnich obrotach miksera zmiksować
ser z
mlekiem skondensowanym,
dynią (odmierzyć pół pustej puszki po
mleku skondensowanym),
skórką pomarańczową i
budyniem. Dodawać po jednym
jajku miksując po każdym dodanym
jajku przez ok. 15 sekund.Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec sernik przez 90 minut lub do ścięcia się masy.Cytrusowa polewa: do szerokiego rondla lub garnka wlać sok z
cytrusów, dodać startą skórkę,
żółtka i
cukier. Wszystko zmiksować lub roztrzepać widelcem do połączenia się składników. Gotować na malutkim ogniu często mieszając drewnianą łyżką, do czasu aż masa zgęstnieje (około 13-15 minut). Uwaga: Należy uważać aby
jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie gładka i zgęstniała, dodać pokrojone w kostkę
masło i nadal często mieszając podgrzewać masę aż zgęstnieje jeszcze bardziej, zacznie przyklejać się do wypukłej części łyżki (nie będzie swobodnie z niej spływać). Zajmie to około 13 - 15 minut. Gotowy krem przelać do miski i po ostudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.Sernik ostudzić, następnie obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki na noc bez przykrycia. Przed samym podaniem sernik posmarować polewą. Boki obłożyć
płatkami migdałów.Czarnym lukrem lub roztopioną
czekoladą narysować spiralkę rozpoczynającą się od środka sernika. Domowy
lukier zrobimy mieszając
cukier puder z
kakao i dodając stopniowo niewielką ilość płynu (
rumu,
wody).
Lukier wyciskamy za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub w woreczka foliowego z wyciętą małą dziurką w rożku. Patyczkiem lub końcem noża zaznaczyć porcje sernika.WskazówkiSernik i polewę
cytrusową należy przygotować dzień wcześniej i oddzielnie trzymać w lodówce. Na godzinę przed podaniem udekorować sernik zgęstniałą polewą i pajęczyną.Cytrusowa polewa to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości
żółtek np. po
bezie . Krem można wykorzystać do polewania wszelkiego rodzaju deserów, ciast. Można trzymać w lodówce przez około 1 tydzień.W wersji mniej kalorycznej do sernika można użyć połowę ilości kremu z powyższego przepisu.Polewę należy rozprowadzić po serniku przed podaniem. W zetknięciu z sernikiem przy dłuższym przechowywaniu polewa roztapia się.
