Wykonanie
Wersja oryginalna, czyli lemon
curd jest zrobiona tylko z
cytryn. Chciałam jednak dodać temu pysznemu kremowi bardziej świątecznego charakteru, więc w znaczącej części jest zrobiony z
pomarańczy. Świetnie będzie się nadawał jako dodatek do wypieków, albo krem, z którym można zajadać
ciasteczka.Składniki:-100g
masła-3/4 szklanki
cukru-4
żółtka,-2
białka jaja (dodałam tylko 2 ,żeby krem nie miał zbyt mocno jajecznego posmaku)-sok z 1,5
pomarańczy-otarta skórka z 1,5
pomarańczy-sok z 0,5
cytryny-otarta skórka z 0,5
cytrynyPrzygotowanie:
Jaja wcześniej ubijamy mikserem ok.2-3 minut. Do garnka dodajemy wszystkie składniki, oprócz
masła. Mieszamy wszystko na bardzo małym ogniu ok.15 minut. Gdy krem już zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy pokrojone w kawałki
masło. Ciągle mieszamy, aby krem się nie zważył.
Masło powinno się całkowicie rozpuścić. Na końcu możecie krem przecedzić przez sito, aby miał bardziej aksamitną konsystencję. Ja tego nie zrobiłam, bo im więcej w nim
pomarańczy tym lepiej:) Przelewacie do naczynia lub słoika i trzymacie w lodówce. Stosujemy w razie napadu zimowej chandry do naszych ulubionych
ciasteczek.