ßßß Cookit - przepis na "Sernik dyniowy z polewą cytrusową"

"Sernik dyniowy z polewą cytrusową"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2016 r. Sposobów na wykorzystanie puree z pieczonej dyni są tysiące. Ja lubię tworzyć dania wyjątkowe, po których wrażenia smakowe i wizualne na długo pozostają w świadomości. Ten sernik jest kwintesencją moich zamierzeń, po raz kolejny otrzymałam namacalną odpowiedź, że melanż sera i dyni daje niesamowitą kombinację o głębokim smaku słonecznej barwie i kremowej konsystencji. Boskim zwieńczeniem tego dzieła jest polewa cytrusowa, która kusząco pachnie egzotyką. To jest rarytas obok którego nie da się przejść
obojętnie - polecam i zapraszam :-)
Sernik dyniowy z polewą cytrusową Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia . Jedwabisty sernik z polewą cytrusową! Ten sernik to ideał w smaku i konsystencji.
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 45 min Łączny czas: 2 godz. i 15 min
Liczba porcji: 14 porcji
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis zaadaptowałam stąd :-)
Masa serowo-dyniowa:
zmielony ser : 1 kg
mleko skondensowane słodzone : 1 puszka - 533 g
puree z pieczonej dyni (np. jak w TYM PRZEPISIE): 1/2 puszki
skórka starta z pomarańczy : 1 pomarańcza
sypki budyń waniliowy : 35 g ( 1 opakowanie )
jajka : 5
Cytrusowa polewa:
starta skórka z owoców cytrusowych ( użyłam 1 cytryny, 1 pomarańczy i jednej mandarynki, można wybrać jeden rodzaj ): 1 i 1/2 łyżki stołowej
sok z owoców cytrusowych, np. cytryny mandarynki lub pomarańczy : 125 ml
duże żółtka jaj : 8
cukier : 350 g
masło : 150 g
Do dekoracji czarny lukier:
cukier puder : 100 g
kakao : 2 łyżki
rum (polecam) lub woda : odrobina
szpryca lub rękaw cukierniczy : 1
prażone płatki migdałów : do dekoracji boków
Przygotowanie:
dno tortownicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier poza obręcz
piekarnik nagrzewam do 180 stopni
Masa serowo- dyniowa: na średnich obrotach miksera miksuję ser z mlekiem skondensowanym, dynią (odmierzyć pół pustej puszki po mleku skondensowanym), skórką pomarańczową i budyniem
dodaję po jednym jajku miksując po każdym dodanym jajku przez około 15 sekund
masę wlewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę sernik przez 90 minut lub do ścięcia się masy
Cytrusowa polewa:
do szerokiego rondla lub garnka wlewam sok z cytrusów, dodaję startą skórkę żółtka i cukier wszystko miksuję (można roztrzepać widelcem do połączenia się składników)
gotuję na malutkim ogniu często mieszając drewnianą łyżką do czasu, aż masa zgęstnieje (około 13-15 minut)
Uwaga: należy uważać, aby jajka się nie ścięły :-)
gdy masa będzie gładka i zgęstniała, dodaję pokrojone masło i nadal często mieszając podgrzewam masę, aż zgęstnieje jeszcze bardziej, zacznie się przyklejać do wypukłej części łyżki (nie będzie swobodnie z niej spływać), zajmie to około 13-15 minut
gotowy krem przelewam do miski i po ostudzeniu wstawiam do lodówki na całą noc
sernik studzę, następnie obkrajam dookoła nożem i wstawiam do lodówki na noc bez przykrycia
przed samym podaniem sernik pokrywam polewą, boki obkładam płatkami migdałów
czarnym lukrem (można roztopioną czekoladą) rysuję spiralkę rozpoczynającą się od środka sernika
domowy lukier można zrobić mieszając cukier puder z kakao i dodając stopniowo niewielką ilość płynu (rumu, wody)
lukier wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego (można wykorzystać szprycę, bądź woreczek foliowy z wyciętą małą dziurką w rożku), patyczkiem lub końcem noża można zaznaczyć porcje sernika
Smacznego !!!
Wskazówki:
sernik i polewę cytrusową należy przygotować dzień wcześniej i oddzielnie trzymać w lodówce na godzinę przed podaniem udekorować sernik zgęstniałą polewą i czarnym lukrem
cytrusowa polewa to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości żółtek np. po Bezie, krem można wykorzystać do polewania wszelkiego rodzaju deserów ciast, można trzymać w lodówce około tygodnia w wersji mniej kalorycznej do sernika można użyć połowę ilości kremu z powyższego przepisu
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2016/04/sernik-dyniowy-z-polewa-cytrusowa.html