Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2016 r. Sposobów na wykorzystanie puree z pieczonej dyni są tysiące. Ja lubię tworzyć dania wyjątkowe, po których wrażenia smakowe i wizualne na długo pozostają w świadomości. Ten sernik jest kwintesencją moich zamierzeń, po raz kolejny otrzymałam namacalną odpowiedź, że melanż
sera i dyni
daje niesamowitą kombinację o głębokim smaku
słonecznej barwie i kremowej konsystencji. Boskim zwieńczeniem tego dzieła jest polewa cytrusowa, która kusząco pachnie egzotyką. To jest rarytas obok którego nie da się przejśćobojętnie - polecam i zapraszam :-)Sernik
dyniowy z polewą
cytrusową Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia . Jedwabisty sernik z polewą
cytrusową! Ten sernik to ideał w smaku i konsystencji.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 45 min Łączny czas: 2 godz. i 15 minLiczba porcji: 14 porcjiRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Przepis zaadaptowałam stąd :-)Masa
serowo-dyniowa:
zmielony ser : 1 kg
mleko skondensowane słodzone : 1 puszka - 533 gpuree z pieczonej dyni (np. jak w TYM PRZEPISIE): 1/2 puszkiskórka starta z
pomarańczy : 1
pomarańczasypki
budyń waniliowy : 35 g ( 1 opakowanie )
jajka : 5Cytrusowa polewa:starta skórka z
owoców cytrusowych ( użyłam 1
cytryny, 1
pomarańczy i jednej
mandarynki, można wybrać jeden rodzaj ): 1 i 1/2 łyżki stołowejsok z
owoców cytrusowych, np.
cytryny mandarynki lub
pomarańczy : 125 mlduże
żółtka jaj : 8
cukier : 350 g
masło : 150 gDo dekoracji czarny
lukier:
cukier puder : 100 g
kakao : 2 łyżki
rum (polecam) lub
woda : odrobinaszpryca lub rękaw cukierniczy : 1prażone
płatki migdałów : do dekoracji
bokówPrzygotowanie:dno tortownicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier poza obręczpiekarnik nagrzewam do 180 stopniMasa
serowo- dyniowa: na średnich obrotach miksera miksuję
ser z
mlekiem skondensowanym,
dynią (odmierzyć pół pustej puszki po
mleku skondensowanym),
skórką pomarańczową i
budyniemdodaję po jednym
jajku miksując po każdym dodanym
jajku przez około 15 sekundmasę wlewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika piekę przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę sernik przez 90 minut lub do ścięcia się masyCytrusowa polewa:do szerokiego rondla lub garnka wlewam sok z
cytrusów, dodaję startą skórkę
żółtka i
cukier wszystko miksuję (można roztrzepać widelcem do połączenia się składników)gotuję na malutkim ogniu często mieszając drewnianą łyżką do czasu, aż masa zgęstnieje (około 13-15 minut)Uwaga: należy uważać, aby
jajka się nie ścięły :-)gdy masa będzie gładka i zgęstniała, dodaję pokrojone
masło i nadal często mieszając podgrzewam masę, aż zgęstnieje jeszcze bardziej, zacznie się przyklejać do wypukłej części łyżki (nie będzie swobodnie z niej spływać), zajmie to około 13-15 minutgotowy krem przelewam do miski i po ostudzeniu wstawiam do lodówki na całą nocsernik studzę, następnie obkrajam dookoła nożem i wstawiam do lodówki na noc bez przykryciaprzed samym podaniem sernik pokrywam polewą, boki obkładam
płatkami migdałówczarnym lukrem (można roztopioną
czekoladą) rysuję spiralkę rozpoczynającą się od środka sernikadomowy
lukier można zrobić mieszając
cukier puder z
kakao i dodając stopniowo niewielką ilość płynu (
rumu,
wody)
lukier wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego (można wykorzystać szprycę, bądź woreczek foliowy z wyciętą małą dziurką w rożku), patyczkiem lub końcem noża można zaznaczyć porcje sernika

Smacznego !!!

Wskazówki:sernik i polewę
cytrusową należy przygotować dzień wcześniej i oddzielnie trzymać w lodówce na godzinę przed podaniem udekorować sernik zgęstniałą polewą i czarnym lukremcytrusowa polewa to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości
żółtek np. po
Bezie, krem można wykorzystać do polewania wszelkiego rodzaju deserów ciast, można trzymać w lodówce około tygodnia w wersji mniej kalorycznej do sernika można użyć połowę ilości kremu z powyższego przepisu