Wykonanie
Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy.Jestem nim zachwycona i na pewno
będę go robić w różnych kombinacjach
smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga (Moje Wypieki) wprowadziłam małą modyfikację.Składniki:2
jaja,2
żółtka,80 g
masła,160 g
cukru (drobnego),sok 1
cytryny i 1/2
pomarańczy,otarta skórka z
pomarańczy.
Jajka,
żółtka i
cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy
masło,
soki wyciśnięte z
cytrusów i
skórkę z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku.Zamykamy w słoiczku i chowamy do lodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości.PS. Niestety już go nie ma :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :)
Lemon
Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweetsIngredients:2 eggs,2 egg yolks,80 g of butter,160 g of
fine sugar ,juice of one 1 lemon and ½ of an orange,orange zest.Mix eggs, egg yolks and sugar with a egg whip to connect the components. Cook over low heat constantly stirring. After a while add the butter, squeezed juice and zest and continue cooking over a low heat until the mixture thickens stirring constantly. Pass the hot
curd through a
sieve. Wait till the
curd cools and put in the fridge.