ßßß Cookit - przepis na Krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note)

Krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note)

nazwa

Wykonanie

Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy.
Jestem nim zachwycona i na pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga (Moje Wypieki) wprowadziłam małą modyfikację.
Składniki:
2 jaja,
2 żółtka,
80 g masła,
160 g cukru (drobnego),
sok 1 cytryny i 1/2 pomarańczy,
otarta skórka z pomarańczy.
Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki wyciśnięte z cytrusów i skórkę z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku.
Zamykamy w słoiczku i chowamy do lodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości.
PS. Niestety już go nie ma :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :)
Lemon Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweets
Ingredients:
2 eggs,
2 egg yolks,
80 g of butter,
160 g of fine sugar ,
juice of one 1 lemon and ½ of an orange,
orange zest.
Mix eggs, egg yolks and sugar with a egg whip to connect the components. Cook over low heat constantly stirring. After a while add the butter, squeezed juice and zest and continue cooking over a low heat until the mixture thickens stirring constantly. Pass the hot curd through a sieve. Wait till the curd cools and put in the fridge.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/01/krem-cytrynowy-z-nuta-pomaranczy-lemon.html