ßßß
Składniki :200 g masła pokrojonego w kostkę,200 g drobnego cukru,starta skórka i sok z 3 cytryn*,4 żółtka.Wykonanie :W żaroodpornej miseczce umieścić masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryn. Postawić ją na rondlu z lekko gotującą się wodą (tak żeby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu). Po kilku minutach masło zacznie się roztapiać. Roztrzepać trzepaczką, aż masa stanie się jednolita.Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoja lub kamionkowych miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.Sos podajemy bezpośrednio w słoju lub kamionkowych miseczkach.Zamiast cytryn można użyć pomarańczy, a sok z nich trochę pogotować, żeby 1/3 odparowała.*następnym razem wypróbuję wersję z dwiema cytrynami jeśli chodzi o sok – teraz miałam 3 ogromne cytryny i musiałam dłużej niż w przepisie mieszać i czekać aż zacznie gęstnieć. Smak też wyszedł zbyt mocno cytrynowy 😉