Wykonanie
Składniki4 porcje400 g
botwinki wraz z
buraczkami500 ml
wodysól morska i świeżo zmielony
pieprz1 ząbek
czosnkuzielone łodyżki:
koperku,
tymianku,
natki pietruszki lub liście mieszane1
dymka, mała
cebulka lub 2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżka
oliwy extra vergine1 łyżeczka
soku z cytryny800 g gęstego
jogurtu greckiegoOpcjonalnie:salsa z
truskawek,
koperku i
sera feta + świeżo zmielony
pieprz,
cukier lub
miód lub
ziemniaki z
koperkiemPrzygotowanie
Botwinkę opłukać, odciąć cieniutkie korzonki przy buraczkach, resztę (liście wraz z
buraczkami posiekać). Włożyć do garnka z
wodą, doprawić
solą,
pieprzem, dodać przekrojony ząbek
czosnku, zielone łodyżki
koperku,
tymianku lub
natki pietruszki, posiekaną
dymkę,
cebulkę lub
szczypiorek, wlać
oliwę i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 4 minuty na umiarkowanym ogniu aż
buraczki będą miękkie. W międzyczasie 1 - 2
razy przemieszać. Na koniec dodać
sok z cytryny.Zupę przecedzić,
wywar dokładnie schłodzić (liście i
buraczki nie będą wykorzystane do chłodnika, choć można je dodać np. tylko część). Dodać
jogurt grecki, wymieszać. Schłodzić w lodówce do czasu podania.
