ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
400 g botwinki wraz z buraczkami
500 ml wody
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
zielone łodyżki: koperku, tymianku, natki pietruszki lub liście mieszane
1 dymka, mała cebulka lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżeczka soku z cytryny
800 g gęstego jogurtu greckiego
Opcjonalnie:
salsa z truskawek, koperku i sera feta + świeżo zmielony pieprz, cukier lub miód lub ziemniaki z koperkiem
Przygotowanie
Botwinkę opłukać, odciąć cieniutkie korzonki przy buraczkach, resztę (liście wraz z buraczkami posiekać). Włożyć do garnka z wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać przekrojony ząbek czosnku, zielone łodyżki koperku, tymianku lub natki pietruszki, posiekaną dymkę, cebulkę lub szczypiorek, wlać oliwę i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 4 minuty na umiarkowanym ogniu aż buraczki będą miękkie. W międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać. Na koniec dodać sok z cytryny.
Zupę przecedzić, wywar dokładnie schłodzić (liście i buraczki nie będą wykorzystane do chłodnika, choć można je dodać np. tylko część). Dodać jogurt grecki, wymieszać. Schłodzić w lodówce do czasu podania.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/chlodnik_z_botwinki/przepis.html