Wykonanie
Młode buraki,
botwinka,
czerwone wino i
tymianek... To wszystko zapiekane z młodymi
ziemniakami i podawane z
parmezanem- pyszności.

Składniki:6 małych
młodych ziemniaków8
młodych burakówdwa małe pęczki
botwinki4 ząbki
czosnku150 ml
czerwonego wina półwytrawnego5 łyżek startego
parmezanutymianeksól morska,
pieprzPrzygotowanie:Ziemniaczki wyszorować, ugotować w lekko osolonej wodzie, gotować z obranym ząbkiem
czosnku.
Buraki obrać, pokroić na talarki.Liście umyć, oddzielić je od łodyg.Łodygi pokroić na kawałki (zdjęcie).Na patelni rozgrzać trochę
masła, wrzucić
buraki i posiekane 2 ząbki
czosnku, 1 w całości.Po 2 minutach dodać łodygi. Wlać
wino. Po odparowaniu
alkoholu przykryć, dusić ok 7 minut, później dodać liście. Doprawić
tymiankiem,
solą i
pieprzem.Gdy liście zmiękną zdjąć patelnię z ognia.W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć pokrojone na talarki
ziemniaki, na nie
buraki, łodygi i liście z
czosnkiem, całość zalać sosem z patelni, powstałym z
wina i soku z
buraków.Wstawić do piekarnika na 15 minut w 180'.Po wyjęciu z piekarnika posypać
parmezanem.

