Wykonanie
Składniki4 porcje1 mała
włoszczyzna, 1 mała
cebula, 1 ząbek
czosnku2 litry
wody1/2 kg
botwinki z
buraczkamiświeży
tymianek i
koperek1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy extra verginesól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny80 ml
śmietanki kremowej 30%1 łyżka
mąki pszennejDodatki:200 g
sera fetamłode ziemniaczki z
koperkiem lub grzanki z
chleba razowegoPrzygotowanieWarzywa z
włoszczyzny obrać i opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając
sól i
pieprz do smaku.
Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać.
Buraczki drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście.
Wywar z jarzyn przecedzić do czystego garnka, dodać listki z kilkunastu gałązek
tymianku, 2 łyżki posiekanego
koperku,
masło i
oliwę. Włożyć posiekaną
botwinkę i zagotować. Gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3 - 4 minuty.
Śmietankę wymieszać z
mąką i dwiema łyżkami zimnej
wody, następnie stopniowo wlewać kilka łyżek zupy. Powoli przelać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru i 1/2 łyżeczki
soku z cytryny.Podawać z pokruszonym
serem feta, z dużą ilością świeżego
tymianku i
koperku. Obok podać
młode ziemniaki z
koperkiem. W miarę upływu czasu zupa będzie nabierała smaku. Można podawać jako chłodnik.