ßßß Cookit - przepis na Zupa botwinkowa z fetą i tymiankiem

Zupa botwinkowa z fetą i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 mała włoszczyzna, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku
2 litry wody
1/2 kg botwinki z buraczkami
świeży tymianek i koperek
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
80 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżka mąki pszennej
Dodatki:
200 g sera feta
młode ziemniaczki z koperkiem lub grzanki z chleba razowego
Przygotowanie
Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól i pieprz do smaku.
Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Buraczki drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście.
Wywar z jarzyn przecedzić do czystego garnka, dodać listki z kilkunastu gałązek tymianku, 2 łyżki posiekanego koperku, masło i oliwę. Włożyć posiekaną botwinkę i zagotować. Gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3 - 4 minuty.
Śmietankę wymieszać z mąką i dwiema łyżkami zimnej wody, następnie stopniowo wlewać kilka łyżek zupy. Powoli przelać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Podawać z pokruszonym serem feta, z dużą ilością świeżego tymianku i koperku. Obok podać młode ziemniaki z koperkiem. W miarę upływu czasu zupa będzie nabierała smaku. Można podawać jako chłodnik.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/zupa_botwinkowa_z_tymiankiem/przepis.html