ßßß Cookit - przepis na Tarta z botwinką, fetą i ricottą

Tarta z botwinką, fetą i ricottą

nazwa

Wykonanie

Składniki
270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
ok. 180 g sera ricotta
30 g sera feta
1 pęczek botwinki
1 łyżka masła
1 mały ząbek czosnku
½ łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki soli
1 i ½ łyżeczki miodu
do posypania
garść świeżego koperku
Wykonanie
buraczki wyszorować, łodyżki i liście dokładnie umyć
buraczki obrać w miejscach gdzie mają grubsza skórkę, następnie pokroić na cienkie półtalarki. Łodyżki posiekać na ok 1 cm kawałki. Liście również posiekać na patelni rozpuścić masło (najlepiej klarowane) i wrzucić przeciśnięty przez praskę żąbek czosnku oraz buraczki. Podsmażać 2 min., następnie dodać łodyżki, podsmażać kolejne 4 min. Wtedy dodać miód, pieprz oraz sól, wymieszać, dorzucić liście i podsmażać całość tylko do momentu aż liście zwiędną, tj ok 1 min. Odstawić na bok
ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem
ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni
ciasto posmarować ricottą, następnie rozłożyć na nim podsmażoną botwinkę i na koniec posypać pokruszoną w palcach fetą
włożyć z powrotem do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 15 do 20 min. – do momentu gdy rant ciasta będzie złotobrązowy
można podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem tartę posypać świeżym posiekanym koperkiem
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tarta-z-botwinka-feta-i-ricotta