Wykonanie
Składniki270 g
ciasta francuskiego (1 opakowanie)ok. 180 g
sera ricotta30 g
sera feta1 pęczek
botwinki1 łyżka
masła1 mały ząbek
czosnku½ łyżeczki
pieprzu¾ łyżeczki
soli1 i ½ łyżeczki
miodudo posypaniagarść świeżego
koperkuWykonanie
buraczki wyszorować, łodyżki i liście dokładnie umyć
buraczki obrać w miejscach gdzie mają grubsza skórkę, następnie pokroić na cienkie półtalarki. Łodyżki posiekać na ok 1 cm kawałki. Liście również posiekać na patelni rozpuścić
masło (najlepiej klarowane) i wrzucić przeciśnięty przez praskę żąbek
czosnku oraz
buraczki. Podsmażać 2 min., następnie dodać łodyżki, podsmażać kolejne 4 min. Wtedy dodać
miód,
pieprz oraz
sól, wymieszać, dorzucić liście i podsmażać całość tylko do momentu aż liście zwiędną, tj ok 1 min. Odstawić na bok
ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcemciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieniciasto posmarować
ricottą, następnie rozłożyć na nim podsmażoną
botwinkę i na koniec posypać pokruszoną w palcach
fetąwłożyć z powrotem do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 15 do 20 min. – do momentu gdy rant ciasta będzie złotobrązowymożna podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem tartę posypać świeżym posiekanym
koperkiem