Wykonanie
Składniki2 porcje1
sandacz o wadze około 600 g, wypatroszony i oczyszczony2 gałązki
natki pietruszki2 łyżki
masła, roztopionego (użyłam klarowanego)4 nieduże
ziemniaki (użyłam
młodych)2 - 3 łyżki drobno startego
parmezanu (lub innego
sera do zapiekania)1/3
pora przekrojonego wzdłuż (biała i jasnozielona część)3 łyżki
śmietany 30%1/2
cytryny1 łyżeczka
cukruświeży
tymianek do posypaniaSos
porowo-
chrzanowy:1 łyżka
masła1/2
pora, posiekanego1/3 szklanki
śmietany 30%1 łyżeczka tartego
chrzanuPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 st. C.
Rybę ponacinać nożem, posypać
solą morską, do środka włożyć gałązki
natki pietruszki. Wysmarować 1 łyżką roztopionego
masła i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornej patelni.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, pokroić na talarki i włożyć do garnka. Posolić, zalać zimną
wodą i zagotować. Ugotować do miękkości, odcedzić. Wymieszać z 1 łyżką roztopionego
masła, ułożyć w naczyniu i posypać tartym
parmezanem.
Pora posiekać, posolić i wymieszać z 3 łyżkami
śmietany 30%. Włożyć wszystko do naczynia (przykrywając częściowo
rybę). Obok położyć połówkę
cytryny posypaną
cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-22 minuty.W międzyczasie przygotować sos
porowo-
chrzanowy : do rondelka lub na patelni roztopić
masło, dodać
pora, szczyptę
soli i mieszając od czasu do czasu dusić na umiarkowanym ogniu przez 5 - 7 minut aż zmięknie. Dodać
śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia i doprawić
chrzanem.Danie posypać listkami
tymianku i podawać z sosem
porowo-
chrzanowym skrapiając lekko karmelizowaną
cytryną.

