Wykonanie
Składniki4 porcje4 filety
sandacza, każdy po około 150 g
sól morska2 łyżki klarowanego
masła, roztopionegoMus
porowo-ziemniaczany:4 małe
ziemniaki (lub około 7 małych
młodych ziemniaków)2
pory1 łyżka
masła1/2 szklanki płynnej
śmietany 30%1 szklanka
wody lub domowego
wywaru z jarzyn1 łyżka listków
tymianku + dodatkowo do posypaniaSos do polania:4 łyżki
masła3 łyżki
sherry lub
porto2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
mioduPrzygotowanieDokładnie oczyścić skórkę filetów i delikatnie ponacinać ją nożem w kilku miejscach, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć
solą i wysmarować roztopionym
masłem.Przygotować mus
porowo-ziemniaczany:
ziemniaki obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Przyciąć korzonki
porów, odciąć zielone liście, pozostawić tylko białą i jasną zieloną część. Przekroić ją w poprzek na 2 części i dokładnie opłukać pod bieżącą
wodą. Osuszyć i pokroić na paseczki. Rozgrzać 1 łyżkę
masła w garnku z grubym dnem, włożyć
pory i smażyć przez około 5 minut nie rumieniąc. Przykryć garnek i dusić jeszcze przez około 3 - 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać
ziemniaki, szczyptę
soli i mieszając co chwila smażyć przez około 3 minut, wlać
śmietanę oraz
wodę lub
bulion. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 15 minut aż
ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać i nie dopuścić do przywierania warzyw do dna. W razie potrzeby można dodać troszkę
wody, ale nie za dużo, aby mus nie wyszedł za rzadki. Pod koniec gotowania dodać
tymianek. Zmiksować na gładki mus, w razie konieczności doprawić
solą.Filety
sandacza usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Na patelni smażyć przez około 7 minut od strony ze skórką aż będzie bardzo chrupiąca i z łatwością odejdzie od patelni, wcześniej nie należy
ryby przewracać, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 3-4 minut aż cała
ryba będzie usmażona.W piekarniku piec w wysokiej temperaturze około 240 stopni lub pod mocno rozgrzanym grillem, położyć filety (przygotowane jak do smażenia) na rozgrzanej blaszce do pieczenia skórką do dołu. Piec przez około 7 minut aż skórka będzie dobrze zrumieniona i z łatwością odejdzie od blaszki. Przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-6 minut aż
mięso będzie miękkie.Przygotować sos do polania: na patelni sklarować
masło, dodać
sherry i zagotować na niedużym ogniu, wlać
sos sojowy i
miód i po zagotowaniu odstawić z ognia.Propozycja podanianp. z blanszowanym
szpinakiem