Wykonanie
Może niezbyt uroczo wyglądająca, ale pyszna zupa
porowo - ziemniaczana . To klasyka tutaj na wyspach i jest dostępna niemalże wszędzie. Domowa zupa krem jest oczywiście najlepsza. Minimum składników maksimum smaku - prostota jak zwykle górą! Świetna!
2
pory, pokrojone w plastry2 gałązki świeżego
tymianku1 łyżka
oleju1 łyżka
masła2
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml gorącej
wodysól i
pieprz do smakuNa patelni rozpuszczamy
olej i
masło, wrzucamy
pory oraz gałązki
tymianku i smażymy na niewielkim ogniu, aż do miękkości
porów (kilkanaście minut), dodajemy
ziemniaki, zalewamy gorącą
wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i na niewielkim ogniu, gotujemy ok 30 minut, lub do miękkości
ziemniaków. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Podajemy z
pieczywem.