ßßß Cookit - przepis na Zupa porowo ziemniaczana

Zupa porowo ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Może niezbyt uroczo wyglądająca, ale pyszna zupa porowo - ziemniaczana . To klasyka tutaj na wyspach i jest dostępna niemalże wszędzie. Domowa zupa krem jest oczywiście najlepsza. Minimum składników maksimum smaku - prostota jak zwykle górą! Świetna!
2 pory, pokrojone w plastry
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
750 ml gorącej wody
sól i pieprz do smaku
Na patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pory oraz gałązki tymianku i smażymy na niewielkim ogniu, aż do miękkości porów (kilkanaście minut), dodajemy ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i na niewielkim ogniu, gotujemy ok 30 minut, lub do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Podajemy z pieczywem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2015/01/zupa-porowo-ziemniaczana.html