Wykonanie
Jak już skończą się pomysły na obiad, zawsze można
ziemniaki nafaszerować tym, co znajdziemy w lodówce. Nawet nie trzeba ich wcześniej gotować. Dobrze jest pamiętać o świeżych ziołach, najlepiej takich z własnej, balkonowej hodowli. U mnie tym razem padło na końcówkę
szynki szwarcwaldzkiej i
tymianek, i powstały Faszerowane
ziemniaki z
tymiankiem .Składniki:10
ziemniaków średniej wielkości5 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej5 łyżeczek naturalnego, kremowego
serka5 łyżeczek
masła5 łyżeczek
soli czosnkowej15 gałązek
tymianku2/3 szklanki
wodyOlejWykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i za pomocą szpiczastej obieraczki do warzyw robimy wzdłuż
ziemniaków okrągłe dziurki. Wydrążone środki możemy wykorzystać np. do zrobienia zupy.Każdy z plastrów
szynki przekrajamy na pół, smarujemy połową łyżeczki
serka, kładziemy gałązkę
tymianku i zawijamy ciasne ruloniki.Wydrążone
ziemniaki posypujemy
solą czosnkową, do środka wkładamy ½ łyżeczki
masła i wciskamy rulonik z
szynki.
Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
olejem, wlewamy
wodę. Pomiędzy
ziemniakami układamy pozostały
tymianek i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.